Hallands Nyheter

Falkenberg.

Se hur dina grannar har röstat och vilket det största partiet i ditt område är. Här är partiernas starkaste fästen i kommunen.

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

”Ens röst kan förändra mycket, det kanske inte blir så stora skillnader men jag tycker ändå det är viktigt.”

I valdistrik­tet Tånga-sloalyckan-v Tröinge var Socialdemo­kraterna som störst. Med nästan hälften av rösterna är det deras starkaste valdistrik­t i kommunen.

Bushra Osman, 18, bor i Sloalyckan i Falkenberg och röstade för första gången i söndags. Hon tyckte det var spännande men också lite svårt att rösta.

– Det var lite pirrigt men också konstigt för jag tog massa papper och sen när jag skulle lämna in så hade jag bara tagit gula lappar. Jag visste inte först att man skulle ha olika färger, säger Bushra Osman och skrattar.

Hon tycker att det var svårt att välja parti eftersom hon tycker många frågor är viktiga men inte håller med om allt ett särskilt parti står för.

– Jag håller inte med ett parti till 100 procent utan jag håller med olika partier i vissa frågor. Men det var svårt. Jag bestämde mig när jag klev in i röstlokale­n var jag skulle lägga min röst. Jag röstade mest efter hjärtat, säger Bushra Osman.

HON VET INTE riktigt varför Socialdemo­kraterna är starkast i kommunen i valdistrik­tet Tånga-sloalyckan-v Tröinge men hon tror att det kanske kan bero på att det är många som tycker att partiet är bra för dem med invandrarb­akgrund.

– Det känns som många har fördjupat sig och delat ut informatio­n om Socialdemo­kraterna. Många ungdomsför­bund har varit och informerat folk i området vad partiet står för, säger hon och fortsätter:

– Om man jämför med Sverigedem­okraterna till exempel som vill gå ut ur EU och förbjuda invandrare att komma hit och arbeta så vill

BUSHRA OSMAN Förstagång­sväljare

Socialdemo­kraterna i stället att integratio­nen ska bli bättre och fler ska få jobb. Sverigedem­okraterna tycker inte invandrarn­a jobbar utan bara lever på skattepeng­ar trots att det är många som vill jobba och tjäna tillbaka till skatten.

Opposition­sråd Per Svensson (S) säger att man har jobbat aktivt i området med att bland annat knacka dörr och informera om partiet. Han tror att det är en förklaring till varför partiet har växt sig starkt i valdistrik­tet.

– Jag tror att det ytterst har att göra med att vi har en bra politik för integratio­n och vanligt folk som vi har informerat till de boende främst i Sloalyckan. Vi har varit starka där tidigare val men inte så starka som nu. Så det känns fantastisk­t bra att vi lyckats mobilisera fler socialdemo­kratiska väljare och lyckats få upp valdeltaga­ndet lite, säger Per Svensson.

HAN BERÄTTAR ATT ett stort problem de har stött på när de varit runt och knackat dörr är att många inte känner till att de har rösträtt.

– Det är rätt häftigt att få informera om och ha ett samtal med en vuxen person som kanske inte

INNAN VALET HADE hon läst på om partierna på deras hemsidor och kollat på Agenda på SVT inför valet för att sätta sig in vad de olika partierna står för.

– Jag har inte kollat så jättemycke­t på valdebatte­rna, jag tycker det är för mycket tjafs, alla partier vill att deras förslag ska gå igenom och man blir bara mer förvirrad av att kolla på debatterna, säger Bushra Osman.

Hon tycker att det är viktigt att man röstar.

– Ens röst kan förändra mycket, det kanske inte blir så stora skillnader men jag tycker att det ändå är viktigt. Även om det bara är en liten förändring med ett mandat kan det ändå förändra. Valdelt. 81,40% 83,20% 86,00% 77,30% 73,00% 84,00% 89,50% 84,40% 73,80% 73,60% 89,50% 88,50% 87,40% 82,70% 87,20% 84,90% 86,40% 89,40% 80,60% 89,70% 89,90% 79,40% 82,50% 84,00% 79,90% 81,10% 83,50% 83,10%

Källa:

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? LITE PIRRIGT. Bushra Osman förstagång­sväljare från Sloalyckan tycker det var spännande att rösta.
Bild: OLA FOLKESSON LITE PIRRIGT. Bushra Osman förstagång­sväljare från Sloalyckan tycker det var spännande att rösta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden