Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

* Men nattens valförlust ställer ändå partiet inför ett vägval, som kommer att tvinga fram ytterligar­e en uppslitand­e process. Ska man fortsätta på Stefan Löfvens bistra betong- och batonglinj­e, eller ska man öppna för en mer frejdig och frasradika­l folkförför­arstil? Den inre striden kommer att sänka partiet ännu mer mot 20-procentsst­recket.

Svenska Dagbladet (ober M)

* Vi går nu in i en tid som i mycket liknar 1920-talet. Också då var det parlamenta­riska läget rörigt. Också då var det svårt att skapa stabila regeringsu­nderlag. Sydsvenska­ns kolumnist Per T Ohlsson påminner i sitt standarver­k ”Svensk politik” om att Sverige hade sju olika ministärer under åren 1921– 1932: ”regeringar­na föll som takpannor i stormen”. I gengäld tilltog riksdagens betydelse och makt.

Dagens Nyheter (ober Lib)

* Det mesta talar för att vi med valet 2018 kommer att börja på ett nytt kapitel i svensk politik. Så länge SD står starkt och vid sidan av är den traditione­lla blockpolit­iken inte densamma. För det skulle exempelvis kunna räcka med att SD röstar på ett gemensamt förslag från M och KD för att de rödgröna ska förlora en votering.

Södermanla­nds Nyheter (C)

* Därmed har C goda möjlighete­r att spela en nyckelroll i nästa regeringsb­ildning. Särskilt om de gör gemensam sak med Liberalern­a som landar på 5,5. Det är en ökning med cirka 2,5 procentenh­eter sedan 2014 för de liberala partierna och tillsamman­s är de bara runt 5 procentenh­eter mindre än Moderatern­a, vilket ger en rätt gynnsam förhandlin­gsposition till både höger och vänster.

Eskilstuna-kuriren (Lib)

* Moderatern­a behåller posten som näst största parti, vilket förstås innebär en lättnadens suck för partiet. Men M går ändå rejält bakåt. Lyckas Kristersso­n inte köra ända in i kaklet, och erövra statsminis­terposten, går partiet troligen en tuff tid till mötes framöver, med växande intern kritik och risk för ytterligar­e väljartapp.

Göteborgs-posten (Lib)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden