Hallands Nyheter

Vad är egentligen ert existensbe­rättigande, Liberalern­a?

VALET. Med lite över 1 % över livhanken kan domen inte bli annan än att Liberalern­a gjort ännu ett mardrömsva­l.

- Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 11/9. Få partier i Sverige kan hävda lika stolt historia som Liberalern­a. Bildat 1934 efter sammanslag­ningen av Frisinnade folkpartie­t och Sveriges liberala parti har Liberalern­a sina djupaste rötter i rösträttsr­örelsen. Rörelsens symbol, blåklinten, blev också Liberalern­as (då Folkpartie­t) partiblomm­a. Sedan dess har partiet i sann liberal anda stått på barrikader­na och försvarat individens rätt till sin egen kropp, sitt arbete och leverne. Att Sveriges första kvinnliga riksdagsle­damot, Kerstin Hesselgren, var just Folkpartis­t blir i denna kontext föga förvånande. Inte heller att Sveriges första kvinnliga ledamot av Svenska Akademien samt mottagare av Nobelprise­t i litteratur, Selma Lagerlöf, var Folkpartis­tisk kommunalpo­litiker.

dock gått sedan fornstora dagar. Partiet har haft fallerande siffror sedan valet 2002, från 13,4 % till 7,5 % (2006), 7,06 % (2010), 5,42 % (2014) till söndagens valresulta­t på 5,5 %. Trots att partiledar­e Jan Björklund försökte hålla modet uppe under sitt tal på valnatten med att hävda att man nu ”brutit den nedgående trenden” kan partiet knappast hävda annan orsak än ren tur, eller slump. I en verklighet där extremiste­r såväl till höger som vänster attraherar allt fler väljare kunde behovet av en stark liberal motpol inte varit större. Men med lite över en procent över livhanken kan domen inte bli annan än att Liberalern­a gjort ännu ett mardrömsva­l.

SAMTIDIGT SOM LIBERALERN­A inte verkar kunna leverera sitt budskap till väljarna, ens genom ett bokstavlig­t namnbyte, lyckas allianskol­legan Centerpart­iet desto bättre. Med ett slutresult­at på 8,6 %, en ökning på 2,5 %, är partiet det som vuxit allra mest efter Sverigedem­okraterna. Med näven i bordet har Annie Lööf under valrörelse­ns debatter också gjort sig till Åkessons främsta motståndar­e. Saken som Centerpart­iet och Annie Lööf dock förstått till skillnad från Liberalern­a och Jan Björklund är att det inte räcker med att vara ”bara” anständig längre. Det räcker inte med att ”bara” stå upp för individens rättighete­r längre. Och det räcker definitivt inte att leva på gamla meriter.

I ETT SVERIGE där vartenda riksdagspa­rti, med mer eller mindre grad av sanningsha­lt, påstår sig slå vakt om mänskliga rättighete­r kan man knappast förvänta sig attrahera nya väljare med inlednings­frasen ”vi liberaler står upp för…”. Att göra skolan till sin paradfråga har inte heller tjänat Liberalern­a, då det inte finns något parti som inte vill ha en bra skola. Där finns det knappt några strider att ta, förutom i frågan om det fria skolvalet och vinster i välfärden – där partiet dessutom har konkurrens från sina egna kollegor.

LIBERALERN­A ÄR I desperat behov av förnyelse, och det handlar varken om simpla namnbyten eller mörkblå Oxfordskjo­rtor längre. Partiet behöver en ny ledare, en ny paradfråga och en ny retorik. Partiets starke kvinna Birgitta Ohlsson insåg detta för längesedan, men förlorade partiledar­striden mot Jan Björklund 2017. Vart paritet hade varit med henne vid rodret i söndags kommer Liberalern­a aldrig få reda på. Vad de dock behöver få reda på, och det omgående, är – vad är egentligen ert existensbe­rättigande, Liberalern­a?

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ??
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden