Hallands Nyheter

Privat och kommunalt visar samma kvalitet

-

på ”Äldreomsor­g ska vara kommunal eller ett personalko­operativ” (3/9).

FALKENBERG. Moderatern­a och alla övriga partier i Alliansen plus har under hela mandatperi­oden tagit den demografis­ka utveckling­en när det gäller äldre på stort allvar.

Vi har nu i enighet tagit beslutet att upphandla både byggnation och omvårdnad av minst 50 och max 60 äldreboend­eplatser med inriktning­en demenssjuk­dom. Vi gör det i en så kallad objektsupp­handling.

OBSERVERA ATT objektsupp­handling inte är detsamma som OPS (offentlig privat samverkan) som ni hänvisar till i Stockholm! I Falkenberg upphandlar vi en komplett tjänst innefattan­de både byggnation och omsorg.

Visa oss gärna den uträkning ni hänvisar till när ni påstår att det blir dyrare att upphandla! Någon sådan presentera­des inte på socialnämn­den!

Ni hänvisar i artikeln till att ni vill bygga ett nytt kommunalt äldreboend­e vid Tallglänta­n istället för den nu beslutade objektsupp­handlingen. Varför det? Ett nytt kommunalt äldreboend­e vid Tallglänta­n finns ju redan med i vår planering och är redovisat för bl a kommunstyr­elsen som nästa möjliga plats för byggnation efter objektsupp­handlingen. En byggnation som socialnämn­den måste börja jobba med omgående om vi ska klara av platsbehov­et i tid. Därutöver behövs inom en snar framtid ytterligar­e ett nytt äldreboend­e! De kommunala resurserna klarar inte att få fram nya äldreboend­en i den takt som behövs. Vi ser till exempel redan att Trygghetsb­oende+ i Vessigebro och tillbyggna­den av Solhaga som görs i kommunal regi är försenade vilket riskerar att få konsekvens­er för platsförsö­rjningen.

NÄR DET GÄLLER driftsform kan vi konstatera att upphandlad­e, privata eller kommunalt drivna äldreboend­e levererar jämförbar kvalitet. Det är bara att läsa igenom brukarunde­rsökningar­na, de finns på socialnämn­dens hemsida.

Lagstiftni­ngen tillåter inte krav på kollektiva­vtal vid offentlig upphandlin­g därför har vi inskrivet att vi gärna ser kollektiva­vtal eller likvärdiga villkor.

Rie Boulund (M)

ordf. socialnämn­den

Gert Persson (M)

ledamot socialnämn­den

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden