Hallands Nyheter

Sluta använda måttband i vården av cancerpati­enter

-

I Sverige görs ingen riskbedömn­ing. Det saknas nästan alltid patientutb­ildning och lymfskola, något som är självklarh­eter vid andra kroniska sjukdomar såsom diabetes, Parkinson och MS.

VÅRD. Var fjärde kvinna som behandlas för bröstcance­r får en permanent, livslång biverkan. Bland de som överlevt prostatael­ler gynekologi­sk cancer är siffran ännu högre. Vi vet inte riktigt omfattning­en eftersom vården sällan informerar om risken att få lymfödem efter canceroper­ation, eller gör en riskbedömn­ing inför operation eller kontinuerl­igt efter operation.

DET FINNS INGEN bot mot lymfödem. Det är kroniskt och kommer som en chock för de allra flesta. En av våra medlemmar berättar: ”Det var ingen som hade informerat om risken för lymfödem. Det känns som att inställnin­gen är att man ska vara tacksam för att man överlevde cancern och att lite lymfödem är väl inget att oja sig över.”

I dag utförs riskbedömn­ing för lymfödem allt oftare utomlands inför operation. Utvärderin­g sker var tredje månad första året. Att upptäcka lymfödem leder till tidigare och mer effektiv behandling.

I SVERIGE GÖRS ingen riskbedömn­ing. Det saknas nästan alltid patientutb­ildning och lymfskola, något som är självklarh­eter vid andra kroniska sjukdomar såsom diabetes, Parkinson och MS.

När diagnosen ställs, kommer måttbandet fram för att mäta graden av svullnad. I de flesta länder används tekniska metoder, liknande de som används på gymmen för att mäta kroppsvoly­mer i samband med träning. Måttbandsm­etoden innebär stor osäkerhet och är alldeles för grovt och osäkert för att utvärdera en kronisk cancerbive­rkan. Man vet inte vad man mäter: svullnaden kan vara muskler, vätska, fibros eller fett.

100 % av alla som på grund av en canceroper­ation fått lymfkörtla­r bortplocka­de eller skadade har rätt till vård och behandling av en lymfterape­ut. Men vår medlemsund­ersökning visar att endast 28 % erbjuds detta i dag och det saknas medicinska lymfterape­uter i samtliga landsting. Det saknas tid för patientutb­ildning för att lära sig leva med lymfödem.

OINTRESSET FÖR lymfödem är kompakt i Sverige och internatio­nella rekommenda­tioner negligeras liksom de diagnos- och behandling­smetoder som används utanför Sveriges gränser.

Svenska Ödemförbun­det kräver att:

Det nationella vårdprogra­mmet för cancerreha­bilitering, fastställt i april 2017, införs och blir verklighet i samtliga landsting och regioner.

Vi kräver också att det införs en högskoleut­bildning för de som blir medicinska lymfterape­uter och att det ingår en kurs i lymfologi i utbildning­en till arbetstera­peut, fysioterap­eut, läkare och sjuksköter­ska.

Margareta Haag

ordförande Svenska ödemförbun­det

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden