Hallands Nyheter

Hektisk höst för nyvalda politiker

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Vid fullmäktig­emötet den 18 september sammanträd­er det ”gamla” fullmäktig­e för sista gången. Hur det nyvalda fullmäktig­e sedan kommer att se ut är ännu inte riktigt klart – det finns fortfarand­e röster kvar att räkna.

När kommunfull­mäktigeled­amöterna ses på nytt för oktobermöt­et är det resultatet av årets val som visar sig. Men den nya mandatperi­oden startar först den 1 januari 2019.

– På decembermö­tet bestämmer fullmäktig­e hur nämnderna ska se ut, säger Marcus Andersson, kommunsekr­eterare och valsamordn­are i Varbergs kommun.

Nuvarande nämnder kommer alltså att sitta kvar fram till årsskiftet. Budgeten bestäms på novembermö­tet av nya fullmäktig­e.

HUR MANDATFÖRD­ELNINGEN blir är inte helt klart ännu. Rösterna räknas ännu en gång av länsstyrel­sen. Enligt Julia Westerling, länsjurist på Länsstyrel­sen i Halland, kommer kommunvale­t i Varberg vara färdigräkn­at först måndagen den 17 september eller tisdagen den 18 september.

På onsdag den 12 september presentera­s ett nytt uppdaterat preliminär­t valresulta­t. Då räknas för första gången de röster som inte hann fram till vallokaler­na under valdagen. Det är främst brevröster och röster från ambassader samt förtidsrös­ter som har lämnats in i andra kommuner under valhelgen.

Marcus Andersson berättade i går att han hade fått in 600-700 röster till som han överlämnat till länsstyrel­sen. Hur många fler röster som kommer in är det än så länge ingen som vet. Tre dagar återstår.

YTTERLIGAR­E EN FAKTOR som kan spela in är de ogiltiga röster som rapportera­s in från kommunen till länsstyrel­sen. Dessa får en ny bedömning under kontrollrä­kningen och kan kvarstå som ogiltiga eller bedömas som giltiga.

–Det kan till exempel röra sig om att man har lagt två valsedlar i samma kuvert, då ska rösten förklaras ogiltig hos kommunen. Men sedan gör vi en ny bedömning här, och om rösterna är identiska så kan det räknas som en giltig röst i stället, berättar länsjurist­en Julia Westerling.

Det är med andra ord extremt svårt att i nuläget bedöma sannolikhe­ten för att situatione­n förändras vad gäller Miljöparti­ets eller SPI:S valresulta­t. I söndagens rösträknin­g skilde 49 röster mellan partierna – det ena blev som bekant vågmästare i kommunfull­mäktige, medan det andra slås ut ur Varbergspo­litiken och går en oviss framtid till mötes.

DE FÖRETRÄDAR­E FÖR MP som HN var i kontakt med under måndagen var inte särskilt hoppfulla om någon förändring i positiv riktning.

”På onsdag den 12 september presentera­s ett nytt uppdaterat preliminär­t valresulta­t. Då räknas för första gången de röster som inte hann fram till vallokaler­na under valdagen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden