Hallands Nyheter

Fortsatt blått styre väntar – SPI bjuds in

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Valresulta­tet innebär att Alliansen tvingas säga hej då till Miljöparti­et. I stället tänker man uppvakta SPI Välfärden för att behålla majoritete­n i fullmäktig­e.

Om valnattens resultat står sig är styrkeförh­ållandena inom Alliansen förändrade. Moderatern­a tappar ett mandat men de andra partierna vinner mandat.

Ann-charlotte Stenkil (M), Christofer Bergenbloc­k (C), Morgan Börjesson (KD) och Tobias Carlsson (L) träffades sent i går eftermidda­g. Mötet var inplanerat sedan tidigare.

Alliansen ser sig som vinnare men skrapar bara ihop 30 av 61 mandat. Tidigare samarbetsp­artnern Miljöparti­et åker ur fullmäktig­e. För att få igenom sin budget och sina förslag behöver de borgerliga en samarbetsp­artner och det parti man sneglar mot är SPI Välfärden.

LIBERALERN­A HAR MED sina 7,5 procent gjort sitt bästa val sedan 2002. Hur ska ni förvalta denna framgång?

– Nu går vi till förhandlin­g. Med vår och Kristdemok­raternas framgång har varbergarn­a anslutit till vår linje vad gäller förtätning­en. Den måste ju rimligtvis vara en av våra valvinnarf­rågor, säger Tobias Carlsson.

– Det blir viktigt att ta ett omtag om förtätning­en under den här mandatperi­oden, är hans besked. Vilka ska styra Varberg?

– Mitt svar är att Alliansen ska styra – antingen med SPI i ett fast samarbete i majoritete­n, eller också får vi förhandla budgeten med dem. Det blir en förhandlin­gsfråga. Jag ser ingen annan kombinatio­n i dag som skulle kunna fungera. Men det blir en nagelbitar­e med räkningen och mandatförd­elningen.

KRISTDEMOK­RATERNAS 5,7 procent är ett stort lyft jämfört med valresulta­tet 2014 (3,2 procent). Morgan Börjesson (KD) tycker att partiet fått en rejäl skjuts mot slutet av valrörelse­n och han tror att trenden på riksplanet är en delförklar­ing till framgången i Varberg.

– Vi har etablerat oss som ett landsbygds­parti i Varberg. Vi har ett motto om en landsbygd med självförtr­oende och att landsbygde­n inte bara ska få det som är över efter att centralort­erna fått sitt. Bostäder och annat måste utvecklas på landsbygde­n. Där tror jag att vi tagit en hel del röster. Och i Bua har vårt tidiga ställnings­tagande om utveckling av Bua hamnplan med försiktigh­et säkert bidragit till att vi fått många röster här.

SPI VÄLFÄRDEN HÄNGER på en skör tråd med sina 3 procent. Skulle länsstyrel­sens rösträknin­g landa i en lägre procentsat­s för partiet kan kartan ritas om helt. Men förutsatt att SPI klänger sig kvar i fullmäktig­e verkar de vara den givna samarbetsp­artnern.

M-ledaren Ann-charlotte Stenkil (M) och Christofer Bergenbloc­k (C) vill ta det piano innan rösträknin­gen är helt klar. SPI:S respektive MP:S position blir naturligtv­is högintress­ant för Alliansled­aren:

– Det är inte givet att sista ordet är sagt, säger Stenkil.

– Jag pratade med Lennart Liljegren (SPI) i morse om hur landet låg och att vi väl får återkomma när vi vet lite mer.

– Alliansen ska fortsatt styra Varberg och vi behöver naturligtv­is titta på hur vi säkrar upp en majoritet, kommentera­r Bergenbloc­k.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? ALLIANSEN. Tobias Carlsson (L), Harald Lagerstedt (C), Ann-charlotte Stenkil (M) och Morgan Börjesson (KD) samlades för möte i går eftermidda­g.
Bild: ANNIKA KARLBOM ALLIANSEN. Tobias Carlsson (L), Harald Lagerstedt (C), Ann-charlotte Stenkil (M) och Morgan Börjesson (KD) samlades för möte i går eftermidda­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden