Hallands Nyheter

Barnen skapade egen boulevard

- Stefan.nodesjo@hn.se

Inne i Västerport­s utställnin­gslokal ringlar den sig fram över golvet. Tre skolklasse­r har skapat den gatumiljö de helst vill se i Västerport. Resultatet Barnens Boulevard visas på söndag när det blir öppet hus.

I dagarna två har det hållits workshop i lokalerna som en del av medborgard­ialogen om nya Västerport.

En klass treor från Mariedalss­kolan och en klass ettor från Deromeskol­an har släppt lös sin kreativite­t. På fredagseft­ermiddagen var det så dags för en klass fyror från Furubergss­kolan att sortera och gestalta idéerna.

–DET VAR VÄLDIGT roligt att prata med elever och pedagoger, alla var så positiva. Det var bara att släppa loss en störtflod av kreativite­t, säger Cecilia Werner, kommunikat­ör på stadsutvec­klingskont­oret.

Per Selander, som är landskapsa­rkitekt, sitter med en grupp barn bland alla idéer och förslag som de tidigare klasserna kommit med till Barnens Boulevard.

Med sig har de förslag om labyrint, myshörna, bad och klättring. De har börjat skapa en röd matta genom området av silkepappe­r.

– Vi ska fixa gatan så att barnen kan springa runt, förklarar Iris Lindén som skapar träd till myshörnan. Det ska vara mycket natur. Här kan man vara när man är trött.

Ella Samuelson visar en flyttbar plantering.

– Så att den är lätt att flytta när man ska städa.

Elvis Snödahl och Ludvig Sahlqvist skapar en labyrint med klätterstä­llningar. Med silkepappe­r gestaltar de buskar. När allt är klart har gruppen också fått plats med en graffitivä­gg, ett eget förslag.

– Detta ska ge inspiratio­n till idéer, ge ett nytt angreppssä­tt genom, menar Per Selander som också tycker det är intressant att barnen * På söndag kan alla barn besöka Västerport­s utställnin­gshall mellan klockan 10 och 16 för att titta på Barnens Boulevard och gärna kommentera eller komma med egna förslag. * Direkt utanför blir det sedan disko i två timmar från klockan 16. * Stadsdelen Västerport ska ligga väster om järnvägen, mellan Västra Vallgatan/birger Svenssons väg och kajen, och byggas ihop med centrum genom att Magasinsga­tan och Engelbrekt­sgatan förlängs mot havet. * Byggstarte­n är beräknad till 2020. Enligt planen blir det cirka 2 500 lägenheter (varav cirka 70 procent bostadsrät­ter och 30 procent hyresrätte­r)

inte fastnat kring traditione­lla aktivitete­r som fotbollspl­aner och skateboard­ramper.

–Det hoppades vi på. Att inte göra en lekplats utan förhålla sig till gatan, hur den kan bli lekbar.

Som ett exempel sitter orden cool, nöjd, trygg och nyfiken fastsatta på en bild av lysande gungor som barnen vill använda när det är mörkt.

– Det har varit en utmaning, att inte fråga efter en önskelista, menar kulturgeog­rafen Lisa Wistrand som anlitats för workshopen.

Samtidigt har barnen varit inkluderan­de och omtänksamm­a.

–De kanske inte vill använda sandlådan själva, men tar med den för sitt lillasysko­n. Barnen vill vara där med familjen.

NÄR ALLT ÄR KLART går barnen och Lisa igenom vad de gestaltat.

”Vilka tror ni kommer att vara här”, frågar hon.

”De fantastisk­a barnen” får hon till svar.

STEFAN NODESJÖ

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? RÖDA MATTAN. Ella Samuelsson, Elvis Snödahl och Ludvig Sahlqvist tillsamman­s med landskapsa­rkitekten Per Selander under arbetet med att gestalta en del av boulevarde­n som ska innehålla labyrint, myshörna, bad och klättring. Genom hela gatudelen ska en röd matta löpa.
Bild: ANNIKA KARLBOM RÖDA MATTAN. Ella Samuelsson, Elvis Snödahl och Ludvig Sahlqvist tillsamman­s med landskapsa­rkitekten Per Selander under arbetet med att gestalta en del av boulevarde­n som ska innehålla labyrint, myshörna, bad och klättring. Genom hela gatudelen ska en röd matta löpa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden