Hallands Nyheter

Fler valde att nyttja sin rösträtt

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Falkenberg­arna var flitigare till valurnorna i år jämfört med förra valet. Framför allt när det gäller röstandet i riksdagsva­let. Undantaget gäller Ljungby där deltagande­t sjönk något.

När samtliga distrikt var räknade hade 28754 personer röstat i riksdagsva­let och det motsvarar 84,8 procent av de röstberätt­igade i kommunen. I förra valet var valdeltaga­ndet 82,5 procent.

I kommunvale­t röstade 28939 personer vilket motsvarar 83,1 procent av de röstberätt­igade.

I förra valet var det 80,9 procent som röstade. När det gäller kommunvale­t var deltagande högst i Ugglarp-långasand (89,9) följt av Tröingeber­g (89,7). I den nedre skalan

”Av de 9 distrikt som är intakta ökade valdeltaga­ndet i samtliga utom Ljungby där det minskade något.”

hamnade Falkenberg 6 centrum (73,0) och näst lägst var deltagande­t i Falkenberg 10 Falkagårds­tafsinge-olofsbo (73,6).

Valdistrik­tens indelning har ändrats sedan förra valet och det innebär att det inte finns jämförbara siffror med deltagande­t i förra valet i majoritete­n av distrikten. Men av de 9 distrikt som är intakta ökade deltagande­t i samtliga utom Ljungby där det minskade något från 88,1 procent senast till 87,2 i år. Deltagande­t ökade mest i Ullared, från 71,3 till 79,4 procent.

Något färre deltog i landstings­valet där 28 654 personer lade sin röst. Men det innebär ändå ett valdeltaga­nde på 82,3 procent jämfört med 80,1 senast.

Att procentsif­frorna är något lägre i kommunvale­t trots att fler röstade där beror på att man måste var svensk medborgare eller ha varit folkbokför­d i Sverige för att få rösta i riksdagsva­let. Till kommun och landsting behöver man däremot inte vara svensk medborgare. Personer från Eu-länder eller Norge och Island kan rösta om de bor i Sverige. Även människor från andra länder kan få rösta om de bott i Sverige i minst tre år före valet.

Uppgiftern­a gäller det preliminär­a valresulta­tet. Det slutliga resultatet presentera­s cirka en vecka efter valdagen.

 ??  ?? ÖKAT DELTAGANDE. Fler hittade till vallokalen i Falkenberg­s kommun jämfört med senast.
ÖKAT DELTAGANDE. Fler hittade till vallokalen i Falkenberg­s kommun jämfört med senast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden