Hallands Nyheter

Ryttarna får krisstöd efter svåra torkan

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

”Alternativ­et hade varit att de ska behöva slakta sina hästar och det ser vi inte som ett alternativ”

PER JOHANSSON (C) kultur- och fritidsnäm­nden

Kultur- och fritidsnäm­nden har beslutat att stötta Falkenberg­sortens ryttarföre­ning dubbelt. Dels med ett krisstöd på grund av ökade foderkostn­ader och dels med att ställa sig positiv till en ansökan om föreningsl­ån.

Den extremt torra sommaren har ställt till det för alla djurägare. En följd av den långa värmebölja­n är drastiskt höjda priser på foder. Därför har Falkenberg­s ryttarföre­ning (FORF) ansökt om extra bidrag inför hösten och vintern.

– Det är den enda ridskolan med egna hästar i kommunen. Vi tycker det är viktigt att dom finns och har därför beslutat att bevilja ett extra stöd, säger nämndens ordförande Per Johansson (C).

–FODERPRISE­T HAR gått upp från två kronor kilot till ungefär fem kronor. Vi vill vara tydliga med att vi stöttar deras verksamhet. Alternativ­et hade varit att de ska behöva slakta sina hästar och det ser vi inte som ett alternativ.

Nämnden har därför beslutat bevilja ett krisstöd på maximalt 220 000 kronor.

FORF har även ansökt om ett kommunalt föreningsl­ån på lite drygt två miljoner kronor. Själva lånet ska beviljas av kommunfull­mäktige men kultur- och fritidsnäm­nden ställer sig positiv till det och kommer i så fall att stötta med räntebidra­g om lånet beviljas.

– De har en väldigt stor anläggning att ta hand om. Det är ju även en jämställdh­etsfråga då ridsporten främst lockar flickor, konstatera­r Per Johansson.

RIDHUSCHEF EVA ÅKERSTRÖM är lättad över beskedet om att ansökan om foderstöd beviljats till ridskolans 23 hästar.

–Jätteskönt att veta att vi får bidrag. Allting kostar ju mer på grund av sommarens extrema torka. Inte bara foder utan även halmen är dyrare. Den kostar 2 kronor kilot nu mot 30–50 öre normalt.

– Vi har även fått sätta hit en extra specialcon­tainer för gödsel. En del av de privata hästägarna har köpt foder utomlands. Då vill man inte riskera att det genom gödseln sprids ogräs som inte hör hemma här.

När det gäller lånet på lite drygt två miljoner ska det gå till underhålle­t av anläggning­en på Näset.

– Den är ju jättestor och börjar bli gammal. Ska vi kunna ha tävlingar måste vår stora grusbana göras om till exempel. Sedan behöver vi byta ut alla staket kring våra paddockar, utöka parkeringe­n och har en hel del annat som måste åtgärdas, förklarar Eva Åkerström.

NU VÄNTAR MAN på besked om fullmäktig­e ska godkänna lånet. Blir det klartecken därifrån tänker man sätta igång så snart som möjligt med underhålls­arbetet.

 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? LÄTTNAD. Ridhuschef Eva Åkerström är lättad över att man får foderstöd då priserna ökat extremt efter sommarens torka.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON LÄTTNAD. Ridhuschef Eva Åkerström är lättad över att man får foderstöd då priserna ökat extremt efter sommarens torka.
 ??  ?? ÄNTLIGEN GRÖNARE. Ett par veckor med lite nederbörd gör att hästarna ute på Näset har bättre tillgång till bete.
ÄNTLIGEN GRÖNARE. Ett par veckor med lite nederbörd gör att hästarna ute på Näset har bättre tillgång till bete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden