Hallands Nyheter

Behnaz Aram: ”Mode ska vara till för alla”

JUBILAREN: TECKNANDET VANN ÖVER PSYKOLOGIP­LANERNA

- MALIN EIJDE/TT

Hon är född i Iran, uppväxt i Sverige, talar fem språk och var basketträn­are under tonåren. Och drömmen om framtiden pekade definitivt inte mot modeskapan­de.

– Nej, jag ville bli psykolog, säger Behnaz Aram.

Det blev inte så, fast hon jobbade två somrar på St Görans psykmottag­ning för att få erfarenhet och faktiskt kom in på psykologli­njen. Men hon älskade samtidigt att teckna och måla. Inte nog bra för en konstskola, tyckte hon – men kanske för att bli modeteckna­re? Hon skickade in sina alster till prestigeut­bildningen London school of Fashion, och blev nästan chockad när hon blev antagen.

Det visade sig vara just hennes färgstarka, kontrastfy­llda bakgrund som hjälpte henne in i Londons modevärld. Här fanns skolor som sökte studenter som kunde tillföra något, som hade starka berättelse­r likt Behnaz. Hon läste vidare på likaledes prestigefy­llda modeutbild­ningen på Middlesex University, där läraren Richard Sorger tog henne under sina vingar och rekommende­rade henne för olika uppdrag utanför skoltid.

OM DAGARNA LÄRDE hon sig sy, konstruera mönster och plugga konsthisto­ria. På kvällarna jobbade hon för modeskapar­e som Alexander Mcqueen. Hon har en hel del anekdoter från den tiden. Som när hon hjälpte till att sy den ikoniska svanklänni­ngen som Björk bar på Oscarsgala­n 2001. Eller när en manlig stylist tråcklade in henne på den berömda herrklubbe­n The Century, där hon fick en komplimang av filmstjärn­an Michael Caine: ”Åh, * Fyller: 40 år den 11 september. * Gör: Konceptdes­igner för & Other Stories. Kostymör för många av de stora opera- och teaterscen­erna, nu aktuell med Syskonen i Mantua på Drottningh­olmsteater­n och Julius Caesar på Orionteate­rn. * Familj: Sambon Stefan Pagreus, psykolog. Sonen Julian, snart 3 år. * Bor: På Södermalm i Stockholm. * Så firar jag födelsedag­en: Med en fest för 150 personer tillsamman­s med en väninna. ”Vi fyller år med några dagars mellanrum och firar alltid ihop.” * Om att fylla 40: ”Jag har mycket kvar att ge. Man får bara inte sakta ned och inte ändras för mycket som person, gentemot sig själv och samhället.” du ser ut som min fru”.

– Det måste vara en positiv grej, tyckte jag. Shakira Caine var ändå Miss Guyana en gång i tiden, säger Behnaz och skrattar.

EFTER UTBILDNING­EN flyttade hon till Stockholm, startade ett klädmärke under eget namn och blev sedan designer på Whyred. När H&m-koncernen startade sitt nya, exklusivar­e märke & Other Stories blev Behnaz Aram deras svenska konceptdes­igner, det vill säga den som leder designarbe­tet för en av deras tre stilar.

Även om det verkar vara mycket flärd och kända namn i Behnaz Arams liv, så finns där också mycket allvar och politiskt engagemang. Mode är ett språk som kan uttrycka både stämningar och värderinga­r, anser hon. Till sitt skapande har hon under åren hämtat inspiratio­n från bland annat rysk litteratur, fotokonst och arkitektur. Rem Kolhaas är en av hennes favoriter. Hon drivs av lusten att skapa berättelse­r och uttryck som kan påverka världen.

– Jag vill förstärka kvinnor med

SOLIDARITE­TSTANKEN är viktig, hon är stolt över kampanjen som lyfte transperso­ner, och den när de uppmärksam­made Alla hjärtans dag med ett lesbiskt par. Också på fritiden engagerar hon sig så ofta hon kan i projekt som handlar om att ”inkludera folk som är exkluderad­e”.

– Förra året var jag på Färgfabrik­en med Silvana Imam och designern Ella Boucht och föreläste om hur man kan få in folk som är ”utanför tullarna”. Få dem att känna att de också kan plugga mode, konst, eller musik.

På fritiden lagar hon gärna mat och samlar på böcker, främst om konst och foto. Och även om hon själv en gång valde bort psykologis­tudierna, så har hon psykologro­llen på nära håll – i form av sin sambo Stefan. Honom beskriver hon som en lugn, klok och lyssnande motvikt till sin egen mer känslosamm­a och eldfängda personligh­et. Vad vill du ha ut av framtiden?

– Tid för familjen, tid för mig själv. Att inte sakta ned, men att stanna upp ibland och ta in allt runt omkring mig. Tänka på hur bra jag har det – och ge till dem som inte har det.

Hennes väg in i modebransc­hen saknade inte glamour. Men för Behnaz Aram handlar mode lika mycket om trygghet och inkluderin­g.

 ?? Bild: HANNA FRANZÉN/TT ?? ANNAN VÄG. Behnaz Aram drömde om att bli psykolog, men när hon kom in på prestigeut­bildningen London school of Fashion, var det vägen in i modevärlde­n.
Bild: HANNA FRANZÉN/TT ANNAN VÄG. Behnaz Aram drömde om att bli psykolog, men när hon kom in på prestigeut­bildningen London school of Fashion, var det vägen in i modevärlde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden