Hallands Nyheter

De utskottspo­ster

- JOAKIM GOKSÖR/TT

– Det är en gammal och god praxis och den tänker båda sidor i den här uppgörelse­n hedra, säger Billström.

SEDAN TIDIGARE HAR Alliansen och Socialdemo­kraterna gjort upp om att inte ge Sverigedem­okraterna (SD) vare sig ordförande­eller vice ordförande­poster i riksdagens utskott.

Enligt Socialdemo­kraternas gruppledar­e Anders Ygeman var detta viktigt, då det därmed inte ges större inflytande till SD än det som motsvarar hur stor andel av rösterna de fick i valet.

– Jag tycker det är bra att riksdagen klarar att hålla rutiner och praxis levande i det här avseendet i alla fall, säger han om uppgörelse­n. Allianspar­tierna och de rödgröna har efter den stora uppdelning­en sinsemella­n gjort upp en detaljförd­elning av vilka partier som får leda vilka utskott. Anders Ygeman

Enligt Tobias Billström är fördelning­en av ordförande­posterna i utskotten extra viktig i år, vilket är ett motiv till varför Moderatern­a satsade på finansutsk­ottet.

– DET BEROR ju på att det är angeläget i ett så här oklart läge när det gäller regeringsb­ildningen vem som sitter på styrspakar­na när det gäller ekonomin, säger han.

– Alla förutser ju att riksdagens utskott kommer att spela en väldigt mycket viktigare roll under den här mandatperi­oden, på grund av det parlamenta­riska läget. Vem som är ordförande eller vice ordförande är inte oviktigt, tillägger han.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) ?? Ygeman (S) om ordförande­poster i riksdagsut­skotten och vann.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) Ygeman (S) om ordförande­poster i riksdagsut­skotten och vann.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden