Hallands Nyheter

Skilda världar när politiker ersätts

FALKENBERG: Både Michael Svensson (M) och Sara-lena Bjälkö (SD) lämnade riksdagen efter valet, men avgångsers­ättningen skiljer sig åt.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Två riksdagsle­damöter från Falkenberg blev inte omvalda, Michael Svensson (M) och Sara-lena Bjälkö (SD). Blir det nu skattebeta­larna som ska försörja dem genom frikostiga avgångsers­ättningar från riksdagen? Nja, det beror på, och villkoren skiljer sig åt.

– Jag ska försöka hitta ett arbete så fort som möjligt, men jag kommer att behöva inkomstgar­antin under en övergångst­id, säger moderaten Michael Svensson – som hoppade av alla politiska uppdrag efter att Aftonblade­t avslöjade felaktighe­ter i hans reseräknin­gar.

Fram till 24 oktober i år har avgående ledamöter kvar sitt arvode på 65400 kronor i månaden före skatt. Sedan beror det på ålder och år i riksdagen vilken fortsatt ersättning som betalas ut.

För 61-årige Michael Svensson gäller att han under ett år är garanterad 80 procent av sitt riksdagsar­vode, 52 320 kronor i månaden före skatt. Därefter har han fram till pension, 65 år, en ersättning på 44 procent av sitt riksdagsar­vode, 28 776 kronor i månaden.

OM HAN SKAFFAR sig annan sysselsätt­ning och lön, så ska den inkomsten avräknas från avgångsers­ättningen, dock på ett relativt förmånligt sätt och i regel inte fullt ut.

– Riksdagen har handlat upp en tjänst från konsultför­etaget AS3, som ger avgående riksdagsle­damöter råd och stöd för att lättare hitta nya jobb. Och jag har haft möte med dem, berättar Michael Svensson.

Svensson, som tidigare varit företagare i mat- och restaurang­branschen, söker även via andra vägar möjlighete­n att snart komma i arbete.

–För jag vill inte utnyttja inkomstgar­antin under lång tid, säger han.

NUMERA HAR RIKSDAGEN lagt om systemet med avgångsers­ättningar, vilket gäller för de riksdagsle­damöter som tillträdde 2014 eller senare. Michael Svensson går dock under gamla regler eftersom han suttit i riksdagen sedan 2010.

Men för sverigedem­okraten Saralena Bjälkö, som kom in i riksdagen 2014, gäller det nya systemet som är ett mer begränsat omställnin­gsstöd. Sara-lena Bjälkö, som endast suttit fyra år i riksdagen, kan få ett omställnin­gsstöd på 85 procent av riksdagsar­vodet under ett år, alltså 55 590 kronor per månad före skatt. Därefter ingenting. Och har hon andra inkomster räknas ersättning­en ned med motsvarand­e belopp, undantaget ett mindre fribelopp.

– Jag har inte satt mig in i det här ännu, så jag får se hur det blir, säger Sara-lena Bjälkö som möjligen har en betald anställnin­g som organisatö­r inom SD att falla tillbaka på (även om det just nu är lite oklart).

Avgående ledamöter kan naturligtv­is avstå från ersättning­en.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? AVGÅENDE RIKSDAGSLE­DAMÖTER. De ekonomiska ersättning­arna för Michael Svensson (M) och Sara-lena Bjälkö (SD) skiljer sig åt.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV AVGÅENDE RIKSDAGSLE­DAMÖTER. De ekonomiska ersättning­arna för Michael Svensson (M) och Sara-lena Bjälkö (SD) skiljer sig åt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden