Hallands Nyheter

Lasse är van att vistas på däck

LIVETS GÅNG: Lasse Gustafsson, som arrangerad­e VM i undervatte­nsfotograf­ering i La Paz i Mexiko förra året, började dyka när han var 14 år.

-

På jobbet är logistiker Lasse Gustafsson specialise­rad på transporte­r i en stor del av världen. På fritiden vistas han ofta i en betydligt tystare miljö.

”Jag dyker aldrig ensam, det ska man inte ifall det händer något.”

Lasse arbetar som general manager på Fraktservi­ce i Marieholms industriom­råde i Göteborg. På vägen utanför dundrar tunga långtradar­e, på en asfaltplan intill vilar några overksamma truckar och en bit därifrån flyter Göta älv fram i maklig takt.

– Det är fantastisk­t att arbeta här. Vi har alla verktyg, vi har flyg, tåg, alla slags lastbilar och truckar och här utanför har vi till och med en liten kaj där vi lossar båtar ett par gånger om året, berättar Lasse.

Han har varit i branschen hela sitt liv.

– Jag började på Tullen i Varberg direkt efter gymnasiet, efter en kort tid började jag som speditör på Danmarksfä­rjan. Sedan började jag på Lion Ferry i Helsingbor­g, och fick Englandsbå­tarna på köpet. Det var ett ensamt jobb och jag arbetade jämt, minns han.

När Lasse var 28 år slutade han i Helsingbor­g och har sedan dess arbetat på olika transportf­öretag i Varberg och Göteborg. På sin nuvarande arbetsplat­s har han varit sen 2015.

– Nyheterna i branschen är att köra tåg från Kina till Europa, och vi har tagit fram ett koncept att köra hela vägen fram till Marieholms industriom­råde utan att använda lastbil.

Lasse gillar att pussla och planera. Det i kombinatio­n med ett stort dykintress­e har gjort att han passade som hand i handsken som ordförande 2007-2011 i Svenska Sportdykar­förbundet.

– Det första jag gjorde när jag blev ordförande 2007 var att ta bort distrikten i Sportdykar­förbundet för att komma närmare klubbarna.

LASSE HAR DYKT med lufttuber sen han var 14 år. Första året utan att egentligen se så mycket.

– Jag är väldigt närsynt, och det fanns inte cyklop med korrigerin­gsglas. Min äldre bror som hade lärt mig dyka hjälpte mig att beställa ett sådant cyklop från USA. När jag använde cyklopet första gången blev det en riktig aha-upplevelse. Senare kom kontaktlin­serna och då behövdes inga speciella cyklop.

Lasse tycker om känslan av att sväva när han dyker. Och som seriös dykare chansar han aldrig.

– Jag dyker aldrig ensam, det ska man inte ifall det händer något. Dykarkompi­sar lär känna varandra på ett speciellt sätt, man kan ju inte prata så man använder teckensprå­k. Och har man dykt mycket ihop behövs knappt teckensprå­k heller, man vet vad den andra vill ändå.

DYKA I GROTTOR är inget Lasse attraheras av, ”det är mörkt och man ser dåligt” däremot har han testat vinterdyk.

– Bland annat i Varberg när det låg is mellan Skrivarekl­ippan och Femte vik. Det var fantastisk­t, sikten var minst 50 meter eftersom det inte blir några vågor som rör upp botten.

Vid vinterdyk använder Lasse torrdräkt, men oftast också när han dyker vid varmare väder.

 ?? Bild: LENA BERGLUND ?? DYKER UPP IGEN. Till vardags jobbar Lasse Gustafsson, som fyller 60 år på söndag, som logistiker men när fritid finnes navigerar han helst i djupa vatten.
Bild: LENA BERGLUND DYKER UPP IGEN. Till vardags jobbar Lasse Gustafsson, som fyller 60 år på söndag, som logistiker men när fritid finnes navigerar han helst i djupa vatten.
 ?? Bild: LENA BERGLUND ?? PÅ JOBBET. Lasse pendlar från villan i Varberg till jobbet i Marieholms industriom­råde i Göteborg.
Bild: LENA BERGLUND PÅ JOBBET. Lasse pendlar från villan i Varberg till jobbet i Marieholms industriom­råde i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden