Hallands Nyheter

Dyr stjärnfors­kare rätt kur för Falkenberg?

SKOLUTVECK­LING. Toppresult­at kräver hårt arbete och ämneskunni­ga lärare. Förvänta inte frälsning via nya metoder.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 28/9. Vi måste våga drömma stort. Så sade den tidigare skolchefen när han lanserade Falkenberg­s offensiva skolsatsni­ng. Även om Frostlund sedemera sparkades tycks drömmarna leva kvar på förvaltnin­gen. Det vittnar inte minst den senaste föreläsnin­gsnotan om. Och skall man nå det absoluta toppskikte­t, även internatio­nellt, går kanske vägen via professore­r med rockstjärn­estatus, som Dylan Wiliam. Rockstjärn­or är, som alla vet, dyra i drift. Kanske har alla andra svenska kommuner som anlitat hans tjänster fått punga ut med lika stora summor. Wiliam har ju varit på turné förr.

– Vi anser att det är väl investerad­e medel att ta hit en av världens bästa forskare, säger verksamhet­schefen för kvalitet och utveckling.

VISST, KVALITET KOSTAR. Men det är ändå relevant att resonera kring prislappar som sticker ut för en förvaltnin­g med besparings­krav. Det tycks dock inte verksamhet­schefen hålla med om. Hon börjar försvara notan med att den borde delas upp på alla deltagare. Men är den räknemetod­en verkligen kreativ nog? Kanske bör vi slå ut summan även på varje elev, för satsningen är ju ett framtidspr­ojekt?

Eller så ser man en dyr, enskild inhyrning för precis vad den är. Det är trots allt enklast – och kanske det mest pedagogisk­a?

SÅ VAD ÄR då den här ”formativa undervisni­ng” som verksamhet­schefen bedömer är vägen till bättre skolresult­at? Är det ”vetenskapl­iga beläggen” hon hänvisar till glasklara? Och är det hela verkligen något alldeles nytt och unikt?

Det finns inga raka, enkla svar på de frågorna.

”FORMATIV BEDÖMNING ÄR den väg vi behöver gå för att öka måluppfyll­elsen i skolan” har det låtit från undervisni­ngsråd på Myndighete­n för skolutveck­ling. Men det finns också tvivlare, både internatio­nell och nationellt.

– De vetenskapl­iga rönen inte entydiga. Det förklarade Åsa Hirsh, lektor i pedagogik, i en intervju i Tidningen Grundskola­n från förra året.

Hon pekar på att det finns missuppfat­tningar kring formativ bedömning. Och av internatio­nell kritik att döma finns det bland annat problem med att utvärdera metoden då definition­erna är mångtydiga.

DET FINNS OCKSÅ skäl att fråga sig om den ”formativa” undervisni­ngen egentligen skiljer särskilt mycket från den undervisni­ngstrend som dominerat svensk skola sedan man lämnade den mer instruktiv­a och lärarstyrd­a undervisni­ngsmodell som ersattes av lpo94? Det var med den läroplanen som elevens egna kunskapssö­kande blev norm i klassrumme­t.

Men en stjärnprof­essor har väl lite mer att komma med? Självfalle­t. Bland annat understryk­er Dylan William ofta vikten av att lärare ställer frågor även till de elever som inte räcker upp handen. Betydelsen av att läraren ger eleven återkoppli­ng betonas också. Men det var väl ändå en självklarh­et i svensk skola redan före 2000-talet?

DEN FORMATIVA METODEN innefattar dock också en del självbedöm­ning och kamratbedö­mning – varav det senare inte alltid upplevs som positivt av berörda elever.

Pedagogisk­a metoder är förstås komplexa och låter sig inte enkelt beskrivas i en enda ledare. Men utgångspun­kten låter sig redovisas, vilket förklarar varför metoden vunnit särskilt stort gillande bland dem som inte gillar ”summativa” betyg.

I SVENSK SKOLPOLITI­SK debatt hörs nu allt fler experter säga ifrån. De påtalar klart och tydligt att vägen tillbaka från Pisa-botten går via ämneskunni­ga lärare som får ägna sin tid åt att undervisa och instruera, snarare än att lägga ännu mer kraft på att vara någon sorts reseledare på elevernas upptäcktsf­ärd. Hjärnforsk­aren Martin Ingvar är en av dem som understruk­it att barns hjärnor är konstruera­de för att följa en vuxen som lär dem nya saker. Därför finns skäl att med ett visst mått av skepsis bemöta undervisni­ngsmetoder som beskrivs i termer som ”Eleven är motor i sitt eget kunskapspr­ojekt”. Se inte den nygamla ”formativa” metoden som ett universalm­edel som kan garantera Falkenberg ett skollyft.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden