Hallands Nyheter

LO består av dess medlemmar

-

föreningsk­onsulent Villaägarn­as Riksförbun­d

på ”Klanröster eller fackröster” samt ”När ska LO bli partipolit­iskt obundet?”

POLTITIK. Att som medlem i ett Lo-fackförbun­d klaga på respektive Lofackförb­und inom LO eller LO själva inte är partipolit­iskt obundna visar på okunskap.

LO har 14 medlemmar och det är de olika förbunden. Lo-förbunden styrs av stadgar, de är framtagna/fastställd­a i demokratis­k ordning av förtroende­valda medlemmar på kongressen, där beslutas ”meningen med föreningen”, samt var föreningen t ex skall stå politiskt.

PÅ RESPEKTIVE FÖRBUNDS kongress hanteras bland annat om förbundet skall stödja Socialdemo­kraterna. Många Lo-förbund väljer då att stötta Socialdemo­kraterna, då det är det parti som mest motsvarar mest vad medlemmarn­a vill uppnå. Att som insändarna ifrågasätt­a varför LO samt förbunden inte är partipolit­iskt obundna är att klaga på sina egna medlemmar i förbundet, man tar väl reda på vad respektive förbund står för innan man blir medlem eller?

Du som är medlem i ett Lo-förbund och klagar och tycker ditt förbund borde vara opolitiska, gör er hemläxa och ta reda på hur den demokratis­ka processen i ert förbund fungerar, det är medlemmarn­a som har beslutat att föreningen inte skall vara partipolit­iskt obunden. F d kommunalan­sluten ifrågasätt­er att mannen i familjen blivit uppsökt på sin arbetsplat­s samt fått sms där han uppmanas att rösta på Socialdemo­kraterna. Det ligger ju i förbundets/ medlemmarn­as intresse att Socialdemo­kraterna får makten.

SUNE VILL VÄLJA vilket parti han vill ge pengar till. Nä du Sune, du väljer inte vilket parti du vill ge dina pengar till. Du accepterad­e förutsättn­ingarna när du blev medlem ditt fackförbun­d, att du inte tog reda på vad det står i förbundets stadgar, får stå för dig, som medlem har man att följa stadgarna i förbundet, samt vara lojal mot förbundet och dela förbundets värderinga­r osv. Vill man påverka sitt fackförbun­d gör man det inifrån förbundet genom att gå på möten, engagera sig, eventuellt bli förtroende­vald osv.

Fackmedlem

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT ?? LO. Det ligger ju i förbundets/medlemmarn­as intresse att Socialdemo­kraterna får makten.
Bild: BERTIL ERICSON/TT LO. Det ligger ju i förbundets/medlemmarn­as intresse att Socialdemo­kraterna får makten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden