Hallands Nyheter

De startade ett nytt liv – i en egenritad husbåt

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Att jobba och betala räkningar? Ska livet vara så? Jens och Jorunn Stangeland sa upp det kontraktet och startade ett nytt liv i husbåt istället.

Sydvästen piskar och saltet stänker upp över pirarna. I hamnbassän­gen ligger en nyanländ gäst – en husbåt som ser ut att trivas bäst i en insjö eller lugn kanal. Men skenet bedrar – det här är en husbåt som klarar både Kattegatt och större hav än så, så länge inte vågorna går allt för höga.

Husbåten är Jens och Jorunn Stangeland­s hem. De stannar i Varberg några dagar och sedan är det dags att styra vidare söderut mot kontinente­ns kanaler där de tänkt stanna över vintern.

STANGELAND­S DREV EGET företag i norska Ålesund under många år. Det livet innebar ständigt arbete, stress och alltför få tillfällen till avkoppling. Nu är livet ett helt annat. De far dit de känner för och stannar så länge de vill.

– Livet består av att jobba och betala räkningar. Ska det vara så? säger Jens Stangeland.

För fyra år sedan sålde de sitt hus i Ålesund och alla sina saker. De bodde två år på Kanarieöar­na och för två år sedan beställde de husbåten från ett företag i Polen. Skrovet var som det var men allt ovanpå det har paret ritat själva. De övervakade bygget på plats i Polen och sedan september 2017 är husbåten deras hem med allt de behöver.

Jens är pensionär och Jorunn arbetar på ett fartyg som servar oljeplattf­ormarna i Nordsjön vilket gör att hon växlar mellan fyra veckors arbete till havs och fyra veckors ledighet hemma på husbåten.

Paret har haft flera båtar tidigare men det här är den första husbåten.

– Vi har alltid haft lust att ha en husbåt. Vi har haft olika typer av båtar men det har alltid blivit kompromiss­er med olika lösningar. Att göra så här är något vi pratat om i tio, femton år, säger Jorunn Strangelan­d.

BÅTEN HAR DIESELMOTO­R. Tack vare solpaneler på övre däck kan den vara självförsö­rjande på el. Saknar ni något?

– Lite bättre väder kanske, skrattar Jens.

– Så här långt saknar vi ingenting. Vi hade väldigt stressiga jobb tidigare. Men här på båten kan man inte stressa, säger Jorunn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden