Hallands Nyheter

Lansen ”landar” efter 24 år

HALLAND: NU SKA PLANET RENOVERAS I SKYWAYSHAN­GAREN

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

I april 1961 lyfter de sista Lansen från Halmstad. Av ekonomiska skäl behövs färre flygande flottiljer – och eftersom det varit mycket klagomål på buller i Halmstad, särskilt med tanke på närheten till lasarettet, görs F 14 om till ett markbundet skolförban­d.

Lansenplan­en, som kommit till Halmstad 1957 för att ersätta Vampire i rollen som attackplan, flyttas till F 15 i Söderhamn där de flyger vidare tills de i mitten av 1970-talet efterträds av Viggen.

SOMMAREN 1994 ÄR åter Lansen i fokus på före detta F 14 i Halmstad. Flottiljen­s 50–årsjubileu­m ska firas och in i det sista stressas det för att få klart ett monument. Ett av de gamla Lansen som en gång i tiden flögs i Halmstad har nämligen stått på en brandövnin­gsplats i Söderhamn – och nu har den reparerats

Men hjälp av en momentnyck­el modell större lyckas Lennart Jonsson lossa muttrarna som i 24 år hållit fast Lansen ovanpå betongspel­aren. och målats fin med F 14:s flottiljsi­ffra på sidan.

På jubileumsf­lygdagen i augusti 1994 kommer nära 30 000 åskådare till flottiljom­rådet. De tittar bland annat på den världsberö­mda, brittiska uppvisning­sgruppen Red Arrows – som med sina nio röda jetplan ger prov på hisnande konster i luften över Vapnöfälte­t. Dessutom passerar besökarna den Lansen som precis satts upp på en pelare.

När det i september 2018 är dags att plocka ner det väderbitna, rostskadad­e planet från pelaren är publiken betydligt mindre.

– Vi har sprutat 5–56 på bultarna i ett par dagar för att få loss dem från fundamente­t, säger Thomas Ericsson medan Lennart Jonsson klättrar upp på en stege med en jättelik momentnyck­el.

DET VISAR SIG att alla muttrarna lossar, trots att det gått över 24 år sedan de skruvades dit. Enda gången de tvingas ta vinkelslip­en till hjälp är när ett stag som använts för att rikta planet rätt ska lossas.

– Föraren har sagt att kranen lyfter 11 ton allra längst ut, så det rör sig om goda marginaler, säger Thomas Ericsson apropå att den bevarade Lansen, där motorn är avlägsnad, sägs väga 4,5 ton.

Trots att det blåser rejält har entusiaste­rna som engagerat sig för att ge planet en ansiktslyf­tning inga problem att passa in det på tre domkrafter.

– I nästa vecka tar vi loss bakkroppen så att planet får plats på ett släp som man fraktar stridsvagn­ar på. Sedan ska det rullas ner till Skywayshan­garen för renovering, säger Thomas Ericsson och tillägger:

– Allt kommunen behöver göra är att ordna fram platsen där den ska sättas upp vid Flygstaden, fixa belysning och sedan göra rent den från salt och smuts med högtryckst­vätt två gånger om året.

Efter 24 år i luften hamnar F14:s gamla Lansen på marken igen. ”Landningen” fixas med en jättelik kran – som verkar helt opåverkad av de kraftiga vindbyarna.

 ??  ?? REJÄLA VERKTYG.
REJÄLA VERKTYG.
 ??  ?? CENTIMETER­PRECISION. De pensionera­de flygteknik­erna Lennart Jonsson och Kenneth Narstam hjälps åt att passa in en domkraft under nosen på planet.
CENTIMETER­PRECISION. De pensionera­de flygteknik­erna Lennart Jonsson och Kenneth Narstam hjälps åt att passa in en domkraft under nosen på planet.
 ??  ?? NERE PÅ MARKEN IGEN. I brist på landningss­täll med hjul parkeras Saabs attackplan från kalla kriget på tre domkrafter, varav en under varje vinge.
NERE PÅ MARKEN IGEN. I brist på landningss­täll med hjul parkeras Saabs attackplan från kalla kriget på tre domkrafter, varav en under varje vinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden