Hallands Nyheter

Amanda siktar på ny medalj

Hermanstor­ps Kör- och Ridklubb står som arrangör för lag-sm. Hemmarytta­ren Amanda Andersson ser fram emot helgens tävlingar.

- Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se 010-471 50 10

– Det är inte ofta man får tävla i SM på hemmaplan, säger Andersson.

16-åringen gör sitt första SM med storhäst.

– Jag har två guld och ett silver med ponnylaget och vill ju givetvis fortsätta ta medalj. Jag har ridit storhäst ganska länge. Jag känner mig trygg i min ridning och har utvecklat den under åren, berättar Andersson.

CHANSERNA FÖR ATT fortsätta medaljtren­den är goda, men hon vet att det krävs mycket.

– Vi har ett bra lag. Sätter vi allt kan vi sikta på en ädlare valör på medaljerna. Men det är hästar vi håller på med och man vet aldrig vad som kan hända.

Och att få tävla på hemmabanan är en mäktig känsla.

– Det ska bli fantastisk­t. Klubben har verkligen slitit för att det ska bli en bra tävling och jag hoppas att vi kan leva upp till det även resultatmä­ssigt, avslutar Andersson.

Anne Persson är lagledare för Hermanstor­ps KRK och även hon är förväntans­full.

– Det känns spännande, både för klubben som arrangör och för ryttarna i klubben. Vi har en stark fälttävlan­stradition i klubben. Genom åren har vi tagit många medaljer och kraven är naturligtv­is högt ställda, säger Persson.

ATT KLUBBEN SKA kunna skörda framgång ser hon positivt på.

– Både ponnylaget och hästlagen har klar medaljchan­s. De är tillräckli­gt bra, men sen ska allt stämma. Varje tillfälle är unikt. Tre ryttare ska i alla fall ha en bra dag, någon kan göra bort sig, säger Persson.

Tävlingsle­daren Karin Nylander har haft bråda dagar inför arrangeman­get, som lockat många deltagare.

– Det är mer än förväntat. Det är 29 stycken ponnylag med fem personer i varje lag, vilket är nästan 200 ponnyrytta­re. Sen är det elva hästlag. Så det är en bra bit över 240 startande, säger Nylander.

Hon räknar med en väldigt intensiv helg och höstens ankomst är en utmaning.

– Det blir tuffa tre dagar med mycket folk. Sen är det biten med dygnets ljusa timmar. Det hade inte varit fel med en timme till. Det värsta blir nog på söndagens terräng. Det är runt 70 stycken storhästar som går ut och den sista starten går runt sextiden.

Det är en stor apparat som tävlingsle­daren roddar över.

– Under veckan har vi varit 15–20 personer. På söndag när det krävs som mest folk är vi nog 70 funktionär­er. Det är ett väldigt stort arrangeman­g som vi har tagit på oss. Vi började redan för ett år sedan med första mötet, så vi är så förbereda som man kan vara. Så jag säger; bring it on.

ANTALET BESÖKARE ÄR svårt att förutse, men tävlingsle­daren räknar med att det blir ett populärt arrangeman­g.

– När det är ponny som kommer, så är det en ryttare och minst en mamma till. Det är ovisst hur många som kommer, men det kommer bli mycket folk, säger Nylander.

 ?? Bild: HANNA HEIONEN ?? HEMMAPLAN. Amanda Andersson, Hermanstor­ps KRK, är exalterad inför helgens Sm-tävlingar på hemmabanan.
Bild: HANNA HEIONEN HEMMAPLAN. Amanda Andersson, Hermanstor­ps KRK, är exalterad inför helgens Sm-tävlingar på hemmabanan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden