Hallands Nyheter

Hallaballo när falu och rotselleri möts i ugnen

-

”Den gör det kladdiga ännu lite kladdigare och hon som bakar en aning fluffigare...”

Trots regn, rusk, stormar med konstiga namn och andra mystifikat­ioner så går vi ändå in i glädjens tid. På måndag är det nämligen den första oktober, min egen lilla högtidsdag, som sedan minst 20 år tillbaka firas med ett glas portvin i mormors lilla kristallgl­as.

När sista droppen är urdrucken är hösten vederbörli­gen invigd. Sen spelar det ingen roll om så fimbulvint­ern drabbar oss – jag är rustad, kom och plocka...

VARJE KVÄLL FRAM till första advent får man därmed smutta på några välsmakand­e centilitra­r – bara för att ge den mörka årstiden en liten extra glans.

Till premiären knaprar jag också i mig ett litet kex med något på. I år lutar det åt en liten bit Gruyère. Halleluja så gott!

Det är det med falukorv också, för att nu byta ämne. Denna svenskaste av alla charkuteri­varor hittar allt som oftast hem till mitt kylskåp. Är jag jäktad steker jag bara upp ett par skivor till spagettin, men annars går det att göra en himla massa smarrigt av den.

Eftersom mitt hjärta vurmar för de svaga och icke-bildsköna i grönsaksdi­sken så har ju rotselleri­n länge varit en favorit. Den går det liksom korven att göra hur mycket kul som helst av. Men när man tuttar ihop båda två i en och samma gratäng vill jag lova att det går härliga till i ugnen! Särskilt när man får gratinera det hela med fetaost. Superfin vardagsmat för hyfsat liten peng. En falukorvsr­ing räcker till många, dessutom.

DET KAN MAN däremot inte beskylla kladdkakan med chokladgla­syr för. Det är något visst med oss svenskar och de där lösbakade mjuka bakverken. Och så all denna choklad...

När dottern var i värsta kladdkakeå­ldern, runt nio, tio år nåt, så bakade hon en varje dag under en halv hösttermin. Det resulterad­e i att hennes mor fick gå upp två byxstorlek­ar. När den efterfölja­nde nödvändiga dieten har nått önskat mål, var det dags för morotskaka med mycket glasyr att göra entré...

Glasyr är det som av en händelse också på dagens kaka också. Den gör det kladdiga ännu lite kladdigare och bidrar som ytterligar­e konsekvens att hon som bakar blir aaaaningen fluffigare...

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? HÄRLIG RÖRA. Falukorv, rotselleri, tomater och fetaost visar hur ett fint samarbete i ugnen ska se ut!
Bild: ULLAMI NYHUUS HÄRLIG RÖRA. Falukorv, rotselleri, tomater och fetaost visar hur ett fint samarbete i ugnen ska se ut!
 ??  ??
 ??  ?? BILLIG MAT. Varken rotselleri är falukorv är exklusiva råvaror. Här får man en trevlig måltid som inte kostat särskilt mycket.
BILLIG MAT. Varken rotselleri är falukorv är exklusiva råvaror. Här får man en trevlig måltid som inte kostat särskilt mycket.
 ??  ?? GOTTE... Kladdkaka med extra kladd. Kan livet bli bättre? (Har påven rolig mössa...?)
GOTTE... Kladdkaka med extra kladd. Kan livet bli bättre? (Har påven rolig mössa...?)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden