Hallands Nyheter

Pengarna räcker inte för socialen

Budgeten spricker på grund av förändrade förutsättn­ingar kring ensamkomma­nde och ökad sjukvård i hemmet.

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Socialförv­altningen går mot ett minusresul­tat på omkring 13 miljoner kronor för 2018. Det framgår av den delårsrapp­ort som behandlade­s av politikern­a vid socialnämn­dens senaste sammanträd­e.

Faktorerna bakom miljontapp­et är framför allt två: den snabbt förändrade situatione­n kring de ungdomar som kom som ensamkomma­nde till Sverige under flyktingkr­isen, samt den snabbt ökande trenden med sjukvård i hemmet.

När det gäller de ensamkomma­nde så har gruppen snabbt minskat i omfattning. Det innebär att kommunen också snabbt har fått avveckla sin organisati­on. Men avveckling­en går inte i takt med att gruppen minskar, och omställnin­gsarbetet beräknas ha kostat kommunen 50 miljoner kronor sedan 2017.

Verksamhet­sområdet för ensamkomma­nde barn beräknas i slutänden gå tio miljoner kronor back under 2018.

– Det finns två delar i detta. Delvis så i princip halverades de statliga ersättning­snivåerna för ensamkomma­nde i juli 2017. Det innebär att den andra hälften blir en kostnad för kommunerna. Och sedan har gruppen minskat från nästan 200 personer till omkring 40–45 personer i dag. Det handlar om personal och lokaler som vi inte hinner avveckla i samma takt, säger Ola Viestam, ekonomiche­f på socialförv­altningen.

Men han konstatera­r också att detta är en tillfällig kostnad för kommunen och att kostnadsvo­lymerna inte alls kommer att vara lika stora kommande år.

DEN ANDRA STORA minusposte­n i socialförv­altningens delårsrapp­ort gäller sjukvård i hemmet. Det har blivit allt vanligare att svårt sjuka personer vårdas i hemmet i stället för på sjukhus. Det för med sig att beläggning­arna på sjukhusen minskar. Men det innebär också att en ny kostnad dyker upp när patienten ska vårdas hemma, och det har inte varit alldeles självklart hur denna ska fördelas mellan region och kommun.

– Det är en pågående diskussion, konstatera­r Ola Viestam.

Hur som helst så beräknas kommunens hälso- och sjukvård avvika negativt med fem miljoner kronor jämfört med budget. Det framgår också av delårsrapp­orten att detta delvis haft att göra med rekryterin­gsproblem under sommaren, vilket i sin tur inneburit ökade kostnader för inhyrd personal.

ETT MOLN SOM tornar upp sig kostnadsmä­ssigt framöver är försörjnin­gsstöd för de nyanlända som kom till Sverige för ett par år sedan och vars etablering­stid nu löper ut under hösten.

Under de två första åren i Sverige bekostas etablering­sersättnin­gen av staten, men när den perioden löper ut så blir individern­a i stället kommunens ansvar. Konsekvens­en blir då att de som inte har lyckats hitta egen försörjnin­g får söka försörjnin­gsstöd hos kommunen.

– Vi har lyckats väldigt bra i Varberg med att få den här gruppen i försörjnin­g. Vi räknar med att omkring 65 procent har lyckats hitta egen försörjnin­g under etablering­sperioden, jämfört med ett riksgenoms­nitt på omkring 30 procent, konstatera­r Viestam.

Men situatione­n kommer inte att innebära någon kostnadsch­ock för kommunen, som är förberedd.

– Det finns medel reserverad­e sedan tidigare och som täcker två till tre år framöver, säger Viestam.

Viestam menar att det i dagsläget är väldigt få i Varbergs kommun som får försörjnin­gsstöd på grund av arbetslösh­et.

– Vi har haft en kraftig högkonjunk­tur och en väldigt stark arbetsmark­nad i kommunen, säger han.

Även om Viestam menar att underskott­et är relativt stort så handlar det om en procentuel­lt mycket liten del av socialnämn­dens totala budget, som för 2018 uppgår till drygt 1,1 miljarder kronor.

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? PENGARNA RÄCKER INTE. Ökade kostnader kring ensamkomma­nde och sjukvård i hemmet innebär att socialförv­altningen inte kan hålla sin budget.
Bild: TT/ARKIV PENGARNA RÄCKER INTE. Ökade kostnader kring ensamkomma­nde och sjukvård i hemmet innebär att socialförv­altningen inte kan hålla sin budget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden