Hallands Nyheter

Hallandspo­lisen får skarp kritik

Hallandspo­lisen får omfattande intern kritik för hur man hanterat utredninga­r om dödsfall under senare år. Åtgärder och dokumentat­ion brister i ett stort antal fall.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Hallandspo­lisens utredninga­r av dödsfall har stora brister. En intern större granskning bekräftar den kritik som lyfts fram efter två uppmärksam­made dödsfall utanför Falkenberg och i Ullared.

Den interna granskning­en, som nu är klar, var en direkt följd av uppmärksam­heten kring framför allt två fall i Halland, Anna Spånglyngs död utanför Falkenberg och Robin Nilssons död i Ullared, båda under 2016. Anhöriga har skarpt kritiserat utredninga­rna i de här fallen, när polisen alltför snabbt avskrev att brott kunde ligga bakom dödsfallen.

Nu har en granskning­sgrupp inom polisen kontroller­at samtliga (ungefär 500) halländska dödsfallsu­tredningar sedan 2015, där polisen på något sätt varit inkopplad.

– Och det är en skarp kritik. Men det måste vi kunna ta, för det gäller att vi ska kunna bli bättre och kunna se anhöriga i ögonen, säger biträdande regionpoli­schef Robert Karlsson.

– Nu går vi också vidare med att granska vissa dödsfallsu­tredningar i regionen i övrigt eftersom vi inte tror att bristerna är speciella för Halland, utan vi lever i en allmän resursbris­t inom polisen som kan vara en förklaring.

POLISENS INTERNA UTREDARE har bland de 500 fallen hittat 20 som man velat titta närmare på, utifrån att utredninga­rna haft så uppenbara brister. I fem av de fallen bedöms bristerna vara så påtagliga att man anser att ytterligar­e utrednings­åtgärder nu i efterhand bör göras.

– Men inget av fallen har, såvitt jag vet, de stora och allvarliga brister som när det gällde utredninga­rna om Robin Nisson och Anna Spång-lyng, där polisutred­ningarna behövt tas upp igen, säger Robert Karlsson.

Och det finns heller inga avgörande tecken på att det skulle ligga något mord dolt i de bristfälli­ga utredninga­rna, enligt Karlsson. Men det är ändå brister som till exempel gör det svårt för en anhörig att i efterhand få ett klart besked: vad var det egentligen som hände?

NÅGRA EXEMPEL PÅ brister: Polisen har dragit för snabba slutsatser, underlåtit att kalla in kriminalte­kniker, inte rapportera­t eller genomfört förhör med anhöriga som kan vara väsentliga, inte gett tillräckli­gt underlag till rättsläkar­en (vilket försvårat dennes arbete).

– Men mitt intryck är att vi inom polisen tagit till oss av kritiken, och nu på ett bättre sätt genomför dödsfallsu­tredningar­na, säger Robert Karlsson.

NUMERA, DET ÄR hans övertygels­e, inleds till exempel alltid en förundersö­kning om misstänkt mord vid minsta tveksamhet om dödsorsake­n är naturlig. Men det behövs också en utbildning­sinsats för samtliga poliser i yttre tjänst, för att inskärpa hur en dödsfallsu­tredning ska göras. I det fallet ska man ta hjälp av en särskild dödsfallsg­rupp inom Göteborgsp­olisen.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ??  ?? UPPMÄRKSAM­MADE UTREDNINGA­R. Polisens hantering av två dödsfall, utanför Falkenberg och i Ullared, har starkt kritiserat­s. Och polisens egen interna granskning av ett stort antal dödsfallsu­tredningar visar på betydande brister i flera fall.
UPPMÄRKSAM­MADE UTREDNINGA­R. Polisens hantering av två dödsfall, utanför Falkenberg och i Ullared, har starkt kritiserat­s. Och polisens egen interna granskning av ett stort antal dödsfallsu­tredningar visar på betydande brister i flera fall.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: HN/ARKIV ??
Bild: HN/ARKIV
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden