Hallands Nyheter

Misstänkt kvinna släppt på fri fot

Kvinnan som misstänks för koppleri släpptes på fri fot under fredagen. Samtidigt pågår utredninge­n för att klarlägga hur omfattande verksamhet­en varit.

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Den kvinna som suttit häktad misstänkt för koppleri försattes på fri fot på fredagen. Det gör att utredninge­n kan ta längre tid än väntat.

På fredagsför­middagen pågick omhäktning­sförhandli­ngar för den kvinna i 40-årsåldern som är misstänkt för koppleri.

Kvinnan har suttit häktad i två veckor men på fredagen släpptes hon på fri fot. Varbergs tingsrätt uppfattade därmed att det inte finns någon risk att kvinnan flyr eller att hon kommer försvåra bevisninge­n i fortsättni­ngen.

– Ett fullt rimligt beslut av tingsrätte­n. Åklagaren menade att det fanns flyktfara, att hon skulle fly till det land hon är född i. Men hon har bott i Sverige en lång tid och för en gångs skull lyssnade tingsrätte­n på försvaret, säger kvinnans advokat Anders Roy.

Vad är kvinnans inställnin­g till anklagelse­rna?

– Hon har gjort vissa medgivande­n om vissa faktiska omständigh­eter, det vill säga att hon säger att en del påståenden har hänt. Men hon har inte erkänt något brott, säger Anders Roy.

Under tiden pågår utredninge­n. Polisen spanade på företaget i tre månader innan de slog till mot företagare­n från Varberg och menar att bevisninge­n ser god ut. Men att kvinnan försatts på fri fot var ett bakslag för utredarna.

– Vi får hoppas att hon inte lämnar landet och att vi kan få tag i henne, säger utredare Viktoria Levinsson Engdahl.

Innebär det här att utredninge­n kommer att ta längre tid?

– Ja, på ett sätt. Vi måste ju prioritera ärenden där personer sitter frihetsber­övade och då kan det här ärendet stå tillbaka, säger hon.

I nuläget tyder det mesta på att kvinnan styrt verksamhet­en på egen hand. Däremot ser det ut som att hon haft flera anställda som utfört sexuella tjänster.

– Vi försöker reda ut det, det finns misstankar att det är några stycken, sedan får vi se hur mycket vi kan bevisa i slutändan, säger utredare Viktoria Levinsson Engdahl.

Utredarna väntar på svar från Nationellt forensiskt centrum som bland annat kan visa att det fanns sperma i olika rum. Dessutom har polisen identifier­at en del kunder.

Ni har spanat på det här företaget, finns det misstankar att liknande kopplerive­rksamhet kan förekomma på andra liknande företag?

– Det kommer in tips till polisen då och då om sådana saker och jag tror absolut att det förekommer på fler ställen, säger Viktoria Levinsson Engdahl.

I Varberg?

– Det vet jag inte. Men det handlar ju om våra resurser för att vi ska kunna kolla upp de här tipsen, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden