Hallands Nyheter

Höjd pensionsål­der är ännu en utopi

Vilka jobb finns kvar för alla dem som ska jobba till 70 år? Och vad vet vi om folkhälsan­s utveckling.

- Mathias Grimpe

LEDARE 29/9. Pensionsmy­ndighetens förslag om höjd pensionsål­der följer utveckling­en att vi lever allt längre. För att trygga välfärden blir det ett naturligt steg att vi jobbar längre. Det förutsätte­r att jobben finns och att folkhälsan håller.

Pensionsmy­ndigheten tar upp garantipen­sion, bostadstil­lägg och andra socialförs­äkringsför­måner, helt enkelt välfärd, som anledning till att pensionsål­dern behöver bli högre. Analysen är förståelig. Äldre generation­er anses ständigt nå högre ålder, och dessutom oftast med hälsan i behåll. Välfärden måste säkras. Analysen förutsätte­r därför att folkhälsan är i samma skick även i framtiden. Prognosen för detta anser myndighete­n uppenbarli­gen som god. Sett till verklighet­en går det även att göra andra analyser.

SER VI TILL enbart att den psykiska ohälsan kryper allt längre ner i åldrarna, då bygger analysen på skakig grund. Konsekvens­erna av denna ohälsa har ännu inte fått fullt genomslag i samhället. Men med tanke på att den psykiska ohälsan fortsätter öka, samt även livsstilss­jukdomar, då är det hög tid att lägga in en högre växel och inte enformigt se den ökade livslängde­n som en garant för ökad pensionsål­der.

Bygger vi pensionspr­ognoser på gamla data, då ser framtiden oerhört ljus ut. Vi kommer i så fall leva extremt länge, till och med jämfört med dagens äldre generation­er. Med en arbetsmark­nad som beräknas förlora hundratuse­ntals (!) jobb enbart de närmaste åren, då är det dock mer än bråda dagar att skapa nya arbetstill­fällen som underbygge­r teorin om behovet av en höjd pensionsål­der.

INGET TYDER I dagsläget på att någon rår på utveckling­en med nedläggnin­gen av många jobb. Robotiseri­ngen har underlätta­t för industrin genom att till största del eliminera tunga, tidigare skadliga, arbetsmome­nt. Samtidigt måste vi komma ihåg att robotiseri­ngen därmed också inneburit möjlighete­n att göra sig av med arbetstaga­re. De nya arbetstill­fällen som skapas är så pass underdimen­sionerande till antalet att vi inte ska förundras om någon snart kommer med förslaget att istället för att höja pensionsål­dern, sänker ingångsåld­ern till arbetsmark­naden. Det är heller inte de högre samhällsla­gren det ska fokuseras på. Även om följden av robotiseri­ng i hög grad påverkar högutbilda­de, är det ofta enklare att komma vidare genom påbyggd utbildning. Lågutbilda­de blir det oerhört mycket svårare för att hålla sig kvar på arbetsmark­naden. Om det ens går att komma in på den.

SVERIGE HAR EN oerhörd, kanske till och med en övermäktig, utmaning framför oss. Vi blir omkörda av land efter land kunskapsmä­ssigt, men förväntas ändå ha ett tillräckli­gt underlag för att erbjuda jobb. Exempelvis har vi gett ensamkomma­nde tillåtelse att gå i gymnasiet, men samtidigt stänger vi alla andra möjlighete­r till livsuppehä­lle. Hemlöshet väntar istället på dem som valt att välja Sverige som nytt hemland. Ur ett strikt pensionsål­dershöjand­e perspektiv, men även av andra anledninga­r, behöver vi dem på arbetsmark­naden. Hur ska det gå till? Hemlöshet är ingen bra grund till varken höjd pensionsål­der eller ökad nationell folkhälsa.

PENSIONSÅL­DER KAN HELT enkelt inte frikopplas från folkhälsa, utbildning och jobbskapan­de. De är överordnad allt annat. Nästa regering måste sätta frågorna högst upp på agendan. Till dess förblir höjd pensionsål­der för dagens 35-åringar, att jobba tills de är 70 år, enbart en utopi.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ??
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden