Hallands Nyheter

Aggressiv nationalis­m är förödande och avskyvärd

- FRÅN HN:S FACEBOOK

på ”Nationalis­m är något bra för mig” (22/9)

POLITIK. Liksom Bertil Jagebro har jag växt upp i Sverige med föräldrar som arbetat och varit stolta över Sverige. Till stora delar är Sverige präglat av socialdemo­kratin. Jag är stolt över mitt land och vill kunna vara det i fortsättni­ngen också. Men att hävda, som Jagebro gör, att nationalis­m är något bra utan att tillägga: MEN aggressiv nationalis­m är förödande och avskyvärd Det är snudd på historiefö­rfalskning eller okunnighet.

Exempel på aggressiv nationalis­m är fascism och nazism. När det gäller SD kan man konstatera att deras princippro­gram i avsnittet om nationen och i avsnittet om människan bygger på samma principer som nazism, Sålunda är SD i paritet med nazism och dess aggressiva nationalis­m.

Vi ser hur andra länder i Europa som till exempel Ungern och dess auktoritär­e premiärmin­ister Orbán bygger upp en aggressiv nationalis­m Den aggressiva nationalis­men såg vi i det forna Jugoslavie­n. Folk som tidigare levt sida vid sida hade nu i nationalis­mens namn blivit beredda att utrota varandra. I folkmordet i Srebrenica 10 dagar i juli 1995 mördades över 8 000 muslimska män och pojkar.

Marianne Johansson (S)

Varberg

Om insändaren ”Lider Varberg av en depression?”:

Göran Nilsson:

 ?? BILD: REBECKA KVINT ??
BILD: REBECKA KVINT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden