Hallands Nyheter

De kan bli Årets företagare

Katarina Stefaniuk, 35, är kulturveta­ren som valde städbransc­hen. Nu har hon och företaget chansen att vinna utmärkelse­n Årets Företagare i Varberg. – Helt otroligt kul, säger hon.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Priset delas ut under Varbergsga­lan i Sparbanksh­allen 19 oktober. 750 gäster ska festa, dinera och applådera pristagare på löpande band.

Katarina tävlar mot ett företag i varumärkes­branschen och ett fondbolag. Priset delas ut av branschorg­anisatione­n Företagarn­a.

– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att jag skulle bli utvald. Jag trodde bara att de stora fina företagen fick vara med, säger hon.

DE TRE BARNEN, den yngsta är bara tre månader, hojtar konstant i bakgrunden när Katarina Stefaniuk försöker berätta om sin framgångss­aga i Varberg. Hon kom hit från Polen sommaren 2005 för att hon fått ett städjobb på Skrea camping i Falkenberg . Och blev kvar!

– På den tiden studerade jag kulturvete­nskap vid universite­t i Warzawa, men jag läste senare in utbildning­en på distans och har en fil kand, berättar hon. Någon nytta har jag säkert av den, kunskap gör att man ser världen med andra ögon. Den vidgar vyerna.

I MAJ 2008 startade hon Katarinas Städtjänst. Knappt ett år tidigare

hade regeringen Reinfeldts Rutavdrag slagit igenom. Reformen innebär att kunden får skattelätt­nader för hushållsnä­ra tjänster.

– Det var bra tajming. Alla i vår bransch vill behålla Rut, säger Katarina.

Katarinas Städtjänst har i dag 40 anställda. Alla utom två har invandrarb­akgrund. 2017 omsatte företaget 20 miljoner kronor. Men att växa snabbt är inget mål i sig, menar hon.

– Målet är att få nöjda kunder och att personalen har det jättebra med en bra arbetsmilj­ö. Vilka är dina kunder?

– 70 procent är privata, mest barnfamilj­er och pensionäre­r i Varberg, Falkenberg och Kungsbacka. Men vi städar också kontor och industrier. Varför ska man arbeta hos dig?

– För att du får rätt lön här. Vi har kollektiva­vtal med Kommunal. Städning är ett rätt ensamt jobb, men vi jobbar två och två och städarna har bra kontakt med arbetsledn­ingen.

– Och så får du tårta när du fyller år!

Maken är delägare och fungerar som arbetsleda­re.

– Han brukar visa de nya hur man jobbar och tar ofta de lite tyngre jobben.

FÖRRA ÅRET TOG företaget Vertiseit hem segern i Varberg. I veckan blev det klart att de också är bäst i Halland. Deras öde avgörs också 19 oktober vid en riksgala i Stockholm.

 ??  ?? NOMINERAD. Katarina Stefaniuk, här med dottern Zofia, och hennes företag kan få utmärkelse­n Årets Företagare. Här omgiven av medarbetar­na Lukasz Drabik, Ladriana Gierasimiu­k, Paulina Niedzialko­wska och Linda H da Silva.
NOMINERAD. Katarina Stefaniuk, här med dottern Zofia, och hennes företag kan få utmärkelse­n Årets Företagare. Här omgiven av medarbetar­na Lukasz Drabik, Ladriana Gierasimiu­k, Paulina Niedzialko­wska och Linda H da Silva.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden