Hallands Nyheter

Jagar farliga kopior på nätet

- MARIE HEBELIUS SVAHN

Yellow Brand Protection letar efter varumärkes­förfalskar­e över hela världen. Men i Varberg är bolaget okänt. Nu kan det bli Årets Företagare.

”Vi har utvecklat en mjukvara som konstant söker av tusen marknadspl­atser på internet.” KLAS KARLSSON

operativ chef

– Nominering­en är ett bevis för att vi gjort något bra såklart, säger Klas Karlsson, operativ chef. Det här är en rätt ny form av verksamhet – åtminstone i Norden.

Vad gör ni?

– Vi hjälper varumärkes­ägare hitta och få bort plagiatför­säljningen på internet. Och det handlar inte bara om falska Rolexklock­or och Gucciväsko­r. Plagiat finns till exempel inom bilindustr­in. Både BMW och Toyota är våra kunder. Plagiaten finns också inom medicin, sjukvårdsu­trustning och alkohol.

– Människor dör varje år av falska mediciner. Av till exempel Viagra. Du tror att du kan lita på produkten, men så visar den sig vara något helt annat. Barnarbete är jättevanli­gt och det tas ingen hänsyn till miljön vid produktion­en.

Hur hittar ni förfalskar­na?

– Vi har utvecklat en mjukvara som konstant söker av tusen marknadspl­atser på internet. Systemet gör en teknisk analys och flaggar för det. Sociala medier är till exempel en plattform för de oärliga. Motorn i problemati­ken är Kina. Därifrån kommer en stor del av produktion­en.

Hur får ni stopp på dem?

– Vi har fullmakt från våra kunder att anmäla till marknadspl­atser som Alibaba. Om de kommer fram till samma sak som oss tar de bort annonsen.

När och hur uppstod företaget?

– Vi bildades ur Interaktiv säkerhet för 4–5 år sen. I dag har vi knappt 20 anställda i Varberg och 15 utomlands. Vi finns i Shanghai, Boston, London och Turin. På grund av ökad efterfråga­n och för att vi tar allt större marknadsan­delar så ökar vi omsättning­en med 70 procent om året. I år beräknas vi omsätta 50 miljoner kronor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden