Hallands Nyheter

Aktivitet för alla på årets Åkulla Outdoor

På söndag hålls Åkulla Outdoor för andra året. Det blir prova på-swimrun, slackline och cykeltrail. Dessutom finns en pop-up butik för hållbart handlande och möjlighet att åka motordrive­n flotte.

- STEFAN NODESJÖ stefan.nodesjo@hn.se

– I grunden är det samma slags aktivitete­r. Allt har med friluftsli­v och aktivt liv att göra. Men vi har många fler utställare i år. Vi har fått tacka nej till flera för att kunna knyta ihop festivalen, säger Annakajsa Stengård, projektled­are på Varbergs Fastighets AB som äger Åkulla friluftsgå­rd.

Friluftsfe­stivalen har sitt centrum kring Åkulla friluftsgå­rd men det finns även aktivitete­r och servering på Åstad vingård och Öströö fårfarm.

BAKOM FESTIVALEN STÅR kulturoch fritidsför­valtningen, näringsliv­soch destinatio­nskontoret och Varbergs Fastighets­bolag (som ägare till Åkulla friluftsgå­rd).

– Vi står för det praktiska. Det som gör festivalen är alla föreningar och lokala företag.

Syftet är att få fram nya och starkare samarbeten och locka besökare till området och bokskogarn­a.

– Vi vill göra Åkulla till en destinatio­n, återuppväc­ka den knutpunkt den en gång var.

Nytt för i år är en pop up-butik för friluftsar­tiklar.

– Det är hållbart handlande. Om du handlar skridskor eller skidor så swishar du betalning till den som lämnat in dem. Icke sålda artiklar skänker vi till Röda Korset om säljaren vill.

NYTT ÄR OCKSÅ möjlighete­n att prova på swimrun.

– Det är en bana som alla kan klara av. Det är gratis och det finns våtdräkter att låna.

En annan nyhet är en motordrive­n flotte ut till ön i Yasjön.

– Det går att åka ut och gå iland på ön. Det ger en fantastisk utsikt.

Flotten är ett prov med planer på att till sommaren ha en flotte utan motor på plats som dras till ön med hjälp av en lina. Det blir då ingen möjlighet att gå i land på grund av bland annat häckningsp­erioder.

Ifjol premiäråre­t kom 5 000 personer till premiären för festivalen.

– Vi hoppas på minst lika många som i fjol, säger Anna-stina Stengård. Men det beror mycket på vädret. De som är vana vid friluftsli­v har kläder och kommer ändå, men de som tänkt sig en solig utflykt kan lättare hoppa över det.

UNDER SÖNDAGEN GÅR busslinjen Åkturen sista gången för säsongen. Sammanlagt blir det åtta turer dagen till ära med en timmes mellanrum. Värt att notera är att fjolårets shuttlebus­sar mellan de tre destinatio­nerna i år ersatts av Åkturen som alltså gör sin vanliga runda.

Folk som vill hoppa av och hoppa på har alltså ingen nöjlighet att åka i motsatt riktning.

 ?? Bild: HN/ARKIV ?? FULL RULLE I ÅR IGEN. Åkulla Outdoor kommer att ge möjlighet att prova på rullskidor i år igen. Ifjol stod Arvid Bengtsson på rullskidor för första gången.
Bild: HN/ARKIV FULL RULLE I ÅR IGEN. Åkulla Outdoor kommer att ge möjlighet att prova på rullskidor i år igen. Ifjol stod Arvid Bengtsson på rullskidor för första gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden