Hallands Nyheter

Duvpest i Varberg kan drabba tamfåglar

Närmare 20 stycken döda duvor som hittats i Varberg har visat sig bära på den fruktade virussjukd­omen duvpest. Sjukdomen smittar inte människor men fjäderfäup­pfödare uppmanas till försiktigh­et.

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

Prover som Statens veterinärm­edicinska anstalt (SVA) tagit på döda vilda duvor visar att de burit på duvpest. Enligt SVA rör det sig om ett 20-tal duvor som ska ha drabbats runt om i Varbergs kommun.

– Det är en virussjukd­om som kan drabba duvor och andra fågelarter och det kan smitta tamfåglar som är särskilt känsliga. När vilda duvor drabbas så kan vi inte göra så mycket, men vi vill ju förhindra att smittan drabbar höns i första hand, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveter­inär SVA.

Uhlhorn säger att duvpest har en högre dödlighet när den drabbar fåglar så som höns och det finns inget botemedel om djuren drabbas.

– Det finns virusstamm­ar som har olika grader av dödlighet och duvpest angriper olika organ hos fåglarna men framför allt hjärnan. Tamfåglar kan få kraftigare symptom och eftersom höns oftast hålls samlade i större grupper är det som på ett dagis, får du in en sjukdom är den svår att stoppa och duvpest är en fruktad sjukdom. Vad ska man tänka på om man äger tamfåglar?

– Jordbruksv­erket har ju gått ut med en varning och flaggat för att det nu är extra viktigt att se över säkerheten. Man kanske ska försöka hålla djuren inomhus för att minska risken för att de kommer i kontakt med vilda fåglar. Men även folk som äger burfåglar bör tänka till, just nu kanske man inte ska släppa ut de på balkongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden