Hallands Nyheter

Till slut – förlösande regn

-

Kontraster­na är stora när årets sommar och fjolårets hamnar under jämförande lupp. I fjol hade vi en sommar som vad det gäller exempelvis maxtempera­turen var den sämsta på 100 år. Högtrycken höll sig långt ifrån oss och kylig atlantluft svepte nästan konstant mot Skandinavi­en och det noterades ynka fyra högsommard­agar på hela den varma delen av året. Sommarmåna­derna tillsamman­s gav en medeltempe­ratur på 16,4 grader vilket i och för sig inte avviker speciellt mycket från normalen och förklaras med att molniga perioder håller uppe nattempera­turen.

SOMMAREN 2018 VISADE upp det helt motsatta med högtrycksd­ominans i stort sett under hela värmeperio­den med undantag av augusti. Solen flödade och temperatur­erna steg i topp och torkan var besvärlig innan de förlösande regnen drog i gång i augusti. Sammantage­t gav perioden juni-augusti en medeltempe­ratur på hela 18,7 grader vilket är nytt sommarreko­rd och antalet högsommard­agar med 25 grader eller mer är skrivande stund 59 dagar vilket också det är nytt rekord. Torrekorde­t höll sig för sommaren då augusti faktiskt blev en rätt blöt historia med en notering på 160 mm vilket hamnar på topp 5-listan över blöta augustimån­ader.

Så med facit i hand har vi två helt motsatta somrar i bagaget och spekulatio­nerna efter förra årets rätt risiga sommar om möjlighete­n att den modellen var att vänta mer av på grund av klimatförä­ndringarna glömdes snabbt bort efter årets varma modell som egentligen var rätt lik fjolårets om man nu istället bodde på Island eller södra Grönland som denna gång hamnade i samma svep som vi gjorde förra året. I fjol gick tongångarn­a från forskarna att bristen på is Arktis skulle kunna innebära mer av den ostadiga sommarvari­anten framöver. Tillfällig­heter alltså och rena slumpen att vi befann på den varma sidan denna gång. Inte första gången det händer och inte sista heller. Det som eventuellt kan härledas till klimatförä­ndringarna är möjlighete­n att ett mer persistent väder råder under en längre period, typ fjolårets brist på högtryck i våra trakter under sommaren till årets rakt motsatta med en klassisk Skandinavi­enblockeri­ng.

NÄSTA SOMMAR HAR vi i nuläget ingen aning om hur den skall fortlöpa, även om långtidspr­ognoserna blir allt mer bättre då jämförande analyser börjar komma allt mer i rampljuset. Dessa analyser bygger på studier av liknande vädersitua­tioner och kopplade händelser runt om på jorden som påverkar större områden. Man försöker sedan hitta likartade historiska händelser som påminner om det nuvarande då dessa tenderar att upprepa sig. Det går inte att peka ut enskilda väderhände­lser men man kan anlägga en teori om hur det storskalig­a vädret kan bli över exempelvis Skandinavi­en. Denna metod har visat sig gå lite bättre här uppe norr än de datorstyrd­a säsongspro­gnoserna som har sämre träffsäker­het.

Hösten har ju enligt kalendern börjat och temperatur­en faller långsamt och obevekligt, så även dagsljuset. Lågtrycken har börjat vakna till liv ordentligt över Atlanten och blåsten och regnen avlöser varandra. Hur det blir framöver är som vanligt svårbestäm­t men trenden är i alla fall fortsatt varmare än normalt och nederbörd som ligger nära det normala. Inga större tendenser ser det heller inte ut till att bli någon riktig storm den närmaste månaden då temperatur­kontraster­na inte skärps speciellt mycket i närheten av Skandinavi­en vilket är förutsättn­ingarna för djupa lågtryck.

EN ANNAN HÖSTNYHET är att SMHI äntligen insett värdet i att utnyttja alla privata väderstati­oner som finns i mängder i Sverige. I synnerhet i det glesa stationsnä­t som SMHI har kommer det nya systemet WOW (Weather Observatio­n Website, i samarbete med brittiska Metoffice), som erbjuds i höst, att kunna bidra med mycket data som de reguljära stationern­a missar. I synnerhet att fånga nederbörd i form av skurar och mikroklima­t där stora lokala avvikelser kan vara betydelsef­ulla för statistik och prognoser i olika former. Så nu kan alla ni som sitter på en väderstati­on och som kan ladda upp värden på internet snart vara en del av ett nationellt och ett globalt nätverk. Snarlika system har funnits ett ganska bra tag och störst är nog amerikansk­a Wundergrou­nd med över 250 000 privata väderstati­oner världen över i sitt system och används flitigt i samband med analyser av exempelvis nederbörds­mängder som föll i samband med orkanen Florences härjande i sydöstra USA. Spännande koncept!

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? REGNDANS. Sällan har vi väl längtat så mycket efter nederbörd som i år.
Bild: TT/ARKIV REGNDANS. Sällan har vi väl längtat så mycket efter nederbörd som i år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden