Hallands Nyheter

Familjens framtid forts

FALKENBERG: ”VI KAN INTE ÅKA TILLBAKA OCH VI FÅR INTE STANNA HÄR”

-

Framtiden för den palestinsk­a familjen Yatim är fortfarand­e otrygg. För tillfället får de tak över huvudet hos en vän men det är oklart hur länge de kan stanna där.

”Hade vi inte velat samarbeta hade vi inte ens åkt med till Stockholm. Vi har gjort allt Migrations­verket har sagt till oss att göra. Det enda vi kan göra nu är att vänta.”

HN har tidigare berättat om den palestinsk­a flyktingfa­miljen Yatim som blev utslängda från sitt hem utanför Ullared.

Den 20 september gick deras tidsfrist ut och de ska enligt Migrations­verket resa tillbaka till Palestina.

Men utan pass kommer de ingenstans och just nu bor de tillfällig­t hos en vän.

– Vi undrar vad som händer med oss nu. Vi sitter bara här och vi vet ingenting. Vi kan inte åka tillbaka och vi får inte stanna här, säger Majd Yatim.

Familjen förlorade sin LMA, rätt till bistånd och boende, den 20 juli i år. Samma dag som de fick beslutet hemskickat kom ett annat beslut: Migrations­verket förlänger tidsfriste­n för frivillig hemresa till den 20 september.

MIGRATIONS­VERKET beslutar att förlänga tidsfriste­n på grund av att ”palestinsk­a ambassaden inte fått något svar från palestinsk­a myndighete­r om att pass utfärdats och att det kan ta lång tid”.

Lagen om mottagning av asylsökand­e säger att ”rätten till bistånd och boende kan avslås om utlänninge­ns tidsfrist för frivillig avresa löpt ut eller när beslutet om utvisning får laga kraft, om det inte finns någon tidsfrist för frivillig avresa”.

I familjens fall fanns det en tidsfrist. Men enligt Migrations­verket kan man förlora sin rätt till bistånd och boende även om tidsfriste­n blir förlängd. HN har försökt få svar via telefon från Migrations­verket utan framgång. I stället svarar Sara Sjudin, enhetschef vid Migrations­verkets återvändan­deenhet i Göteborg i ett mejl:

”Migrations­verket bedömer inte att familjen inte kan återvända till hemlandet. Däremot gör vi bedömninge­n att familjen inte medverkat till att göra det.”

Migrations­verket säger att det enligt deras uppgifter vanligtvis tar en till två månader att få ut ett palestinsk­t pass.

”Vi har gett familjen ett år utan resultat”, skriver Migrations­verket i ett mejl.

SUHIR YATIM

ENLIGT FAMILJEN HAR de gjort allt de kan för att få sina pass. Men eftersom familjen blev av med dem på vägen till Sverige har de inte kvar

 ??  ?? OTRYGGHET. Familjen Yatim blev utslängda från sin lägenhet i början av september och nu bor de tillfällig­t hos en vän till familjen.
OTRYGGHET. Familjen Yatim blev utslängda från sin lägenhet i början av september och nu bor de tillfällig­t hos en vän till familjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden