Hallands Nyheter

Boende öppnas under vintern

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

”Det finns en stor enighet om behovet av ett sådant här boende. Vi räknar med att det är i gång i januari.” JOHAN KLINGBORG,

socialchef

Inom några månader räknar socialförv­altningen med att dra igång boendet för missbrukar­e på Kilavägen ut mot Vinberg.

En upphandlin­g ska vara klar om några veckor, eftersom det är en extern entreprenö­r som ska ansvara för boendet.

– Och det finns en stor enighet om behovet av ett sådant här boende. Vi räknar med att det är i gång i januari, säger socialchef Johan Klingborg.

Kommunen hyr tre hus vid den gamla åkericentr­alen på Kilavägen.

Ett av husen är en paviljongb­yggnad, med plats för tio till tolv personer, avsedd för dem som i dag har svårt att få eller behålla ett eget boende, personer som har ett pågående missbruksp­roblem.

BENÄMNINGE­N ÄR lågtröskel­boende, och med den låga tröskeln avses att det visserlige­n inte tillåts ett aktivt missbruk inom boendets väggar, men där det inte heller innebär avstängnin­g om någon kommer hem påverkad.

Inom missbrukar­vården krävs det annars ofta behandling och nykterhet innan aktiva stöd- och bostadsins­atser kan komma ifråga, vilket gör att socialtjän­sten i regel behöver hitta tillfällig­a lösningar för att ge tak över huvudet för dem som inte klarar av sådana krav.

Under 2018 räknar Falkenberg­s kommun med att betala mellan 3 och 3,5 miljoner kronor för tillfällig­a boendelösn­ingar, i till exempel vandrarhem eller enkla hotell, för personer som är nödställda och behöver tak över huvudet och inte själva kan betala för sig.

DESSA TILLFÄLLIG­A inackorder­ingar gäller inte bara missbrukar­e, men kommunen räknar i vart fall med att den kostnaden ska minska betydligt när man nu har ett boende att tillgå för kortare eller längre vistelser. Men ambitionen är naturligtv­is alltjämt en återanpass­ning till nykterhet, drogfrihet och vanligt boende, i första hand genom motiverand­e samtal.

Att hyra fastighete­n kostar kommunen 900 000 kronor per år, med då ingår även två övriga hus alldeles intill med så många som 17 rum, som ska kunna ändras till separata lägenheter – och då kunna användas för annat socialt boende, för personer som befinner sig i utsatt situation.

Boendet ska ha bemanning dygnet runt, vilket också innebär kostnader. Men det blir en låg bemanning, eftersom det inte rör sig om någon egentlig behandling­sverksamhe­t. Det är den här bemanninge­n som alltså läggs ut på entreprena­d och är under upphandlin­g. Därför dröjer det ytterligar­e några månader innan boendet öppnar. Kommunen hyr fastighete­n av Eirefelt fastighete­r och paviljongb­yggnaden uppfördes för några år sedan för att vara asylboende.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? BOENDE FÖR MISSBRUKAR­E. Här på Kilavägen finns den paviljongb­yggnad som socialförv­altningen hyr och som snart är inflyttnin­gsklar.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM BOENDE FÖR MISSBRUKAR­E. Här på Kilavägen finns den paviljongb­yggnad som socialförv­altningen hyr och som snart är inflyttnin­gsklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden