Hallands Nyheter

Talmannen bjuder in partierna igen

- TT

Talmannen bjuder in partiledar­na för de åtta riksdagspa­rtierna för en ny runda enskilda samtal den 2 oktober. Det står klart efter det att talmannen haft ett möte med och diskuterat den första omgången med sina tre vice talmän.

Partiledar­na får därmed mindre än en vecka på sig att fundera över och komma med förslag på hur låsningar kan dyrkas upp för att riksdagen så småningom ska kunna få ett förslag till ny statsminis­ter att ta ställning till.

Det sägs inget mer än tider för då de åtta partiledar­na ska infinna sig på talmannens rum den första tisdagen i oktober, men den här gången får de betydligt kortare tid på sig att lägga fram sina synpunkter jämfört med i den första samtalsomg­ången – 25 minuter var.

När talman Andreas Norlén summerade torsdagens runda med de åtta partiledar­na sade han att mötet med de tre vice talmännen syftade till att ”informera dem” om torsdagens överläggni­ngar och ”diskutera med dem för att få deras synpunkter på det fortsatta arbetet” i att utse en statsminis­terkandida­t.

Han sade också redan då att han tror att det kommer att krävas en eller flera talmansrun­dor, det vill säga att han tar varvet runt med de åtta, innan det är dags att sätta ner foten om en kandidat till statsminis­terposten.

Pressträff­arna som samtliga åtta partiledar­e hade efter torsdagens fika med talmannen visade på flera oförenliga uppfattnin­gar om hur Sverige ska få en ny regering.

– Utan att avslöja någon statshemli­ghet, så är inte alla överens om hur fortsättni­ngen ska se ut, sade Norlén.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? EFTER MÖTET. Förste vice talman Åsa Lindestam (S), andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve (V) och i bakgrunden tredje vice talman Kerstin Lundgren (C) i samband med mötet med talman Andreas Norlén i riksdagen.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT EFTER MÖTET. Förste vice talman Åsa Lindestam (S), andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve (V) och i bakgrunden tredje vice talman Kerstin Lundgren (C) i samband med mötet med talman Andreas Norlén i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden