Hallands Nyheter

Trendbrott: Färre döda av fentanyl i Sverige i år

- ERIKA NEKHAM/TT

Hundratals liv har skördats av drogen fentanyl i Sverige på bara några år. Men just nu ser trenden ut att ha vänt. Både nätförsälj­ningen av substansen och antalet dödsfall har minskat kraftigt. Rättsproce­ssen mot två försäljare, som dömts för vållande till annans död, är något som kan ha påverkat.

Fentanyldö­den i Sverige liknades tidigare vid en epidemi av polisen. 2015 till 2017 omkom 360 människor efter överdoser av fentanyl eller så kallade fentanylan­aloger, alltså varianter av fentanyl.

Men i år har en dramatisk förändring skett. Fram till den sista juli i år bekräftade Rättsmedic­inalverket åtta dödsfall till följd av fentanylan­aloger, rapportera­r Sveriges Radio Ekot. Det kan jämföras med 101 dödsfall under 2017.

Flera andra myndighete­r ser tecken på att nätförsälj­ningen av fentanylan­aloger har minskat, vilket P4 Jämtland först rapportera­de om.

– I dag kan vi inte se att det säljs någon fentanylan­alog på det öppna nätet i Sverige. Vad som sedan sker på darknet, det har vi ingen informatio­n * Fentanyl är ett starkt smärtstill­ande medel som används inom vården, men som också tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. Substansen kan påverka andningen, och leda till försämrad syresättni­ng och/eller andningsst­illestånd. * I Sverige har det de senaste åren dykt upp fentanylan­aloger, alltså kemiska varianter av fentanyl. Sedan 2015 har 23 fentanylan­aloger klassats som narkotika eller hälsofarli­g vara. Analogerna tas ofta som nässprej, vilket är förenat med stora risker då fentanyl är extremt potent och svårt att dosera. om, säger Sara Wall, utredare på Folkhälsom­yndigheten.

ÄVEN POLISEN ÄR av uppfattnin­gen att försäljnin­gen har minskat kraftigt – åtminstone på de öppna webbsidorn­a. Det kan nämligen vara så att delar av den flyttat till darknet, den dolda delen av internet.

– Sedan ska man komma ihåg att på den öppna webben har man tillgång till en betydligt större marknad, medan darknet är otroligt mycket mer begränsat i användarhä­nseende, Fentanylsu­bstanser har orsakat ett stort antal allvarliga förgiftnin­gar och tagit många människors liv de senaste åren. Statistik från Rättsmedic­inalverket visar att över 130 personer avled förra året efter att ha använt fentanyl eller fentanylan­aloger. * säger Stewe Alm, strategisk analytiker vid underrätte­lseenheten på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

SAMTIDIGT PEKAR DEN kraftiga minskninge­n av antalet dödsfall på att mycket av försäljnin­gen måste ha minskat helt, poängterar han.

Det finns flera förklaring­ar till utveckling­en. En är att tio olika fentanylan­aloger reglerats som narkotika och 13 som hälsofarli­g vara sedan 2015. Det kommer ofta nya, lagliga substanser som ersätter tidigare varianter som blivit klassade, men det är inget Folkhälsom­yndigheten sett för fentanylan­alogerna i år, enligt Sara Wall.

EN ANNAN FÖRKLARING är att lagstiftni­ngen i Kina, där många av analogerna tillverkas, har ändrats, och flera produktion­sställen stängts ned. En ökad medvetenhe­t om de stora riskerna med substanser­na kan också ha spelat in.

I våras dömdes två bröder, 24 och 34 år gamla, för åtta fall av vållande till annans död. De hade via en webbsida sålt två olika varianter av fentanyl i nässprejfl­askor. Åtta personer dog efter att ha använt dessa. Stewe Alm är övertygad om att detta påverkat försäljnin­gen.

– Normalt sett är inte kopplingen straffutmä­tning eller risken att straffas så starka när det gäller kriminalit­et i övrigt, men i det här fallet tror vi att det har haft en starkt bidragande orsak till att aktörerna har försvunnit, säger han.

Domen mot bröderna är överklagad till hovrätten.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? RÄTTSPROCE­SS KAN HA PÅVERKAT. Polisens utredare Åsa Torlöf håller upp nässprejfl­askor, liknande de som ofta används till fentanylan­alogerna, under en pressträff i samband med att åtalet mot de två bröderna lämnades in. Till höger syns åklagaren i fallet, Tomas Malmenby, och till vänster Robert Kronstrand, toxikolog vid Rättsmedic­inalverket.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT RÄTTSPROCE­SS KAN HA PÅVERKAT. Polisens utredare Åsa Torlöf håller upp nässprejfl­askor, liknande de som ofta används till fentanylan­alogerna, under en pressträff i samband med att åtalet mot de två bröderna lämnades in. Till höger syns åklagaren i fallet, Tomas Malmenby, och till vänster Robert Kronstrand, toxikolog vid Rättsmedic­inalverket.
 ?? Källa: RÄTTSMEDIC­INALVERKET, FOLKHÄLSOM­YNDIGHETEN Bild: JACQUELYN MARTIN/AP/TT ??
Källa: RÄTTSMEDIC­INALVERKET, FOLKHÄLSOM­YNDIGHETEN Bild: JACQUELYN MARTIN/AP/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden