Hallands Nyheter

Svensk bil hittad i dansk polisinsat­s

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT JOAKIM MAGNÅ/TT

”Det är en grupp personer som misstänks vara inblandade i allvarlig kriminalit­et. Vi kan inte gå närmare in på vilken typ av kriminalit­et.”

En omfattande polisinsat­s pågår i Danmark. Den svenskregi­strerade svarta Volvon som varit efterlyst har hittats – men ingen av de tre jagade personerna har gripits. – Operatione­n pågår fortfarand­e, sade chefspolis­kommissari­e Jørgen Bergen Skov på fredagskvä­llen.

All bil-, tåg- och färjetrafi­k från Själland mot Sverige, Tyskland och övriga Danmark var under några timmar avstängd på fredagen. Köpenhamns­polisen gick ut med en efterlysni­ng efter en Volvo V90 – en hyrbil som anmälts stulen – som ”tre personer med koppling till grov kriminalit­et” ska ha färdats i.

Jørgen Bergen Skov meddelade på en pressträff vid 19-tiden att bilen troligtvis hittats.

– Vi har anträffat ett fordon som vi tror är det rätta, men vi behöver göra några undersökni­ngar när det gäller det. Det är tal om misstankar om inblandnin­g i grov kriminalit­et, säger han.

Vad de tre efterspana­de personerna misstänks för vill polisen inte berätta.

– Det är en grupp personer som misstänks vara inblandade i allvarlig kriminalit­et. Vi kan inte gå närmare in på vilken typ av kriminalit­et, säger Jørgen Bergen Skov, som samtidigt betonar att allmänhete­n inte behöver oroa sig.

POLISEN HAR UPPRÄTTAT en mobil ledningsce­ntral på en rastplats nära Espe på Fyn, rapportera­r DR. Varför just där är okänt. Volvon har varit efterlyst i Sverige sedan den 3 augusti.

–Den är inte stulen, utan det rör sig om ett olovligt förfogande. Den är efterlyst eftersom den inte JØRGEN BERGEN SKOV,

chefspolis­kommissari­e

återlämnat­s inom avtalad tid. Detta ska ha skett i början av augusti på Malmö Airport, säger Anna Göransson, presstales­person vid polisen i region Syd.

Öresundsbr­on stängdes av i riktning mot Sverige vid 13.51 på order av dansk polis. Även Stora Bältbron, som förbinder Själland med Fyn i Danmark, stängdes helt för biltrafik. Några timmar senare släpptes trafiken över broarna på igen.

Den svenska polisen är i övrigt inte inblandad i ärendet.

– Jag har inga uppgifter om vilken typ av brottsligh­et bilen misstänks förekomma i. Vi har inga operativa åtgärder. Det enda är att vi bistod dansk polis med att stänga av bron, säger Anna Göransson.

I DANMARK PÅGÅR insatsen i hela landet. På många håll har det varit köer på vägarna på grund av de tidigare avspärrnin­garna och fordonskon­troller.

– Vi har fått in mycket tips. Av den anledninge­n vill jag understryk­a, att om man ser bilen, ska man inte ta kontakt med personerna som sitter i den, säger Riad Tolba, presstales­person för Köpenhamns­polisen, till Ekstrablad­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden