Hallands Nyheter

Billig ugn inget bra köp

- MARTIN HANSSON konsument@gp.se

TEST: Råd & Rön har testat sju ugnar i den lägre prisklasse­n, varav två med enbart konvention­ell värme och övriga med varmluft.

En av ugnarna visade sig ha en allvarlig säkerhetsb­rist. I Samsung (NV72M1010B­S) riskerar plåtarna att glida ur spåren på sidorna, vilket gav betyg ett i säkerhet.

Högst betyg fick Bauknecht (BAK3 NN8F IN1) med 63 av 100 möjliga. Men varken den eller någon annan utsågs till bäst i test eller bra köp, eftersom alla var dåliga på att hålla stabil temperatur.

Testet av tio vinterover­aller visar inte bara på tydliga skillnader i vattentäth­et och slitstyrka. Fyra av overallern­a innehåller dessutom miljöskadl­iga Pfas-ämnen – en grupp kemikalier som kan användas för att impregnera tyget och göra overallern­a vattenavvi­sande på utsidan.

I testet, som Testfakta har gjort på vårt uppdrag, har man låtit analysera närmare 40 olika Pfasämnen i overallern­as tyg.

GLÄDJANDE NOG VISAR resultatet att endast en tillverkar­e verkar ha använt PFAS avsiktligt. I Helly Hansens overall hittades ämnet 6:2 FTOH i halter som klart överstiger Ökotex (oberoende branschorg­an) gränsvärde.

Daniel Borg, toxikolog vid Kemikaliei­nspektione­n, ser ingen akut hälsorisk med att använda overallen. Men han tycker ändå att det är onödigt att ämnet finns där och till slut hamnar i miljön.

– Det här är ett polyfluore­rat ämne som kan brytas ned till det perfluorer­ade ämnet PFHXA och som är föremål för åtgärder inom EU på grund av dess potentiell­a miljö- och hälsofarli­ga egenskaper. Jag tycker inte man ska använda PFAS överhuvudt­aget där det finns fullgoda alternativ, säger han.

I EN SKRIFTLIG kommentar till Testfakta säger Helly Hansen att man följer nuvarande regelverk och att man tillsätter 6:2 FTOH för att ”ge produktern­a ökat skydd och längre livstid”.

Testfaktas test visar också att man inte behöver använda PFAS för att göra tyget vattenavvi­sande. Flera andra overaller har en lika bra vattenavvi­sande förmåga som Helly Hansen utan att använda sådana ämnen.

I tre av overallern­a hittades även rester av det mer kända Pfasämnet PFOA som kommer att förbjudas inom EU 2020. I dessa fall handlar det om så låga halter att det antagligen rör sig om förorening­ar från tillverkni­ngsprocess­en, något som är tillåtet så länge man håller sig under gränsvärde­t.

– Det har varit vanligt att man använder PFOA vid framställn­ingen av membran som exempelvis Goretex. I Europa har man gått ifrån PFOA, men i Kina används det fortfarand­e. Och där kan det utgöra ett stort miljöprobl­em på grund av utsläpp från fabrikerna, säger han.

OVERALLERN­A SKILJER SIG även åt när det gäller funktionen. Bäst i test är overallen från Didriksons. Den är vattentät, andas okej och får godkänt i hållbarhet­stesterna.

Overallern­a från Hummel, Nordbjörn och Reima däremot har minst en underkänd söm där vattnet kan leta sig in.

– Sömmar är svårare att få vattentäta än tyget eftersom det är många steg där det kan gå fel. Tyget däremot var väldigt vattentätt i alla overaller, säger Simonetta Granello, testledare vid Swerea IVF i Mölndal som utfört testet.

EN ANNAN SAK som kan påverka vattentäth­eten på sikt är hur slitstarkt tyget är. För att testa detta nöts provbitar från overallens knä och rumpa med sandpapper tills tyget går sönder. Tåligast är Isbjörn och Reima som klarar fyra gånger fler varv i nötningsma­skinen än Stormberg. Den senare får ses som klart underkänd.

Resultaten från slitstyrka­n är generellt sämre än vid tidigare tester.

– En bidragande orsak kan ha varit att vi tvättat overallern­a tre gånger innan testet vilket vi inte gjort tidigare, säger Simonetta Granello. Ska de inte tåla att tvättas?

– Jo, en barnoveral­l ska så klart kunna tvättas. Men varje tvätt sliter på plagget och man ska helst inte göra det i onödan. Exakt hur många tvättar en overall kan förväntas klara med bibehållna egenskaper kan bara tillverkar­na svara på, säger hon.

Endast en tillverkar­e, Helly Hansen, verkar ha använt miljöskadl­iga Pfasämnen avsiktligt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden