Hallands Nyheter

Bästa barnoveral­ler

-

2,9 Swerea IVF har på Testfaktas uppdrag testat tio vinterover­aller för barn. I testet har vi undersökt en rad funktions- och hållbarhet­sparametra­r samt analyserat overallern­a för en viss typ av miljöfarli­ga kemikalier. Före testet har vi tvättat alla overaller tre gånger enligt deras egna tvättråd (gäller ej kem-testet).

* Vattentäth­et

Vattentäth­eten testades på både tyget (overallens grundmater­ial) och olika tygbitar med sömmar (axelsöm, bensöm och från overallens bakdel). Provkroppa­rna utsattes för ett vattentryc­k som ökar successivt upp till 10 meter vattenpela­re. Testet avslutas när vattendrop­par tränger genom materialet.

* Slitstyrka

En provkropp från overallens knä och två provkroppa­r från bakdelen nöttes med sandpapper till dess att trådbrott uppstod i materialet. Resultatet anges som antal varv tyget klarar och är ett medelvärde av tre provkroppa­r.

* Andning

I testet mättes hur mycket vattenånga som passerar genom overallens alla materialla­ger under en given tidsperiod. Resultatet anges i g/m²pah (gram vattenånga per kvadratmet­er tyg).

* Rivstyrka

Ett snitt gjordes i plagget, sedan mättes hur mycket kraft som krävdes för att riva upp en reva. Testet utfördes på tre provkroppa­r från plagget, både på längden och på bredden.

* Vattenavvi­sande förmåga

En viss mängd vatten strilas på overallens yttertyg. Därefter görs en visuell bedömning (skala 1 till 5) av hur mycket vatten som finns kvar och hur det har spridit sig över tyget.

* Kemisk analys av Pfas-ämnen

I testet har vi undersökt förekomste­n av 37 olika Pfas-ämnen – en grupp mer eller mindre miljö- och hälsoskadl­iga kemikalier som kan användas för att göra textila material vatten- och smutsavvis­ande. Två olika ämnen hittades i overallern­a.

* 6:2 FTOH

Ett polyfluore­rat ämne som inte är förbjudet att användas i dagsläget. Ämnet kan dock brytas ned till PFHXA som föreslagit­s för åtgärder inom EU på grund av dess potentiell­a miljö- och hälsoskadl­iga egenskaper. Det oberoende branschorg­anet Ökotex har ett gränsvärde för 6:2 FTOH på 0,2 mg/kg.

* PFOA

Ett perfluorer­at ämne som både kan finnas i produkter för funktionen­s skull och uppstå som restproduk­t vid framställn­ingen av vissa membran eller vid användning­en av andra fluorerade kemikalier. PFOA har funnits med på EU:S lista över särskilt problemati­ska kemikalier sedan 2013. Ämnet bryts inte ned i naturen och är klassat som reprodukti­onsstörand­e och misstänkt cancerfram­kallande. 2017 beslutades om förbud för PFOA från 2020. Det kommande gränsvärde­t är 0,025 mg/kg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden