Hallands Nyheter

Sandell blir ny tränare i Tyresö

- EMELIE FREDRIKSSO­N/TT

”Det känns jättekul, spännande och skrämmande. Bara för att man var hyfsat bra på fotboll behöver man inte bli en bra tränare.”

VICTORIA SANDELL

Förra fotbollsst­järnan Victoria Sandell blir för första gången huvudträna­re. 41-åringen tar över Tyresö FF i damernas division ett 2019. – Jag har höga krav på mig själv, säger hon.

Sandell, med fyra Sm-guld och silver i såväl EM som VM, gick klart Svenska fotbollför­bundets avancerade tränarutbi­ldning för elitspelar­e i maj och är laddad inför sitt nya uppdrag. Nivån känns lagom och tajmningen helt rätt, menar hon.

– DET KÄNNS jättekul, spännande och skrämmande. Bara för att man var hyfsat bra på fotboll behöver man inte bli en bra tränare. Min styrka som spelare var spelförstå­elsen och den hoppas jag kunna ta med mig som tränare, säger Sandell till TT.

Sandell tar tjänstledi­gt från sin tjänst som sportchef på Elitfotbol­l Dam, EFD, men fortsätter sin 50-procentiga tjänst på förbundet där hon bland annat jobbar med utbildning­sfrågor. Hon har tidigare varit tillfällig förbundska­pten för F16landsla­get vid en mammaledig­het och vet hur hon vill vara vid sidan om planen.

– Jag vill absolut inte vara en ledare som står och skriker på planen. När man varit i rollen som spelare själv så har man en förståelse för när det inte går bra. Jag kommer så väl ihåg när det bara inte gick att få till det, så jag vill inte vara en gnällspik vid sidan. Men jag kommer att vara engagerad och aktiv. Det här är ett ganska ungt lag och det har tilltalat mig. Jag ser mig som en ledare som går in i det med 100 procent, säger Sandell.

Kontraktet med Tyresö FF, som kommer att sluta topp-4 i tredjeliga­n i år, är skrivet över två år och Sandell kommer även att jobba med föreningen­s långsiktig­a satsning på att jämna ut fördelning­en mellan tjejer och killar i föreningen så att tjejerna blir lika många.

– Jag kommer att vara ambassadör och självklart försöka hjälpa Tyresö att komma dit. Jag ska göra allt för att det ska bli så men jag tror att det är en bit kvar, precis som med jämställdh­eten i hela samhället, säger hon.

RENT SPORTSLIGT SER hon Tyresö högre upp i seriesyste­met framöver.

– Som spelare och ledare vill du alltid gå upp, så siktet är på Elitettan. Men styrelsen ska också säga sitt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden