Hallands Nyheter

48 timmar i den eviga staden

RESOR: TA EN KORT SEMESTER I ROM

-

Det bästa sättet att lära känna staden är till fots, ett annat är att tuffa fram i en klassisk Fiat ”cinquecent­o” i de trånga gränderna guidad av chauffören Faris Khan. Han kan staden på sina fem fingrar. Det familjeägd­a hotellet Lancelot ligger bara några kvarter från Colosseum. Att bo på Lancelot är som att göra en tidsresa tillbaka, då takten var långsammar­e, gästfrihet­en varmare och där vänskap och samtal prioritera­des framför senaste designen eller trendigast­e restaurang­en. Bättre start på en weekend i den eviga staden har jag svårt att tänka mig. Vi befinner oss i det kända Celioområd­et, en kort promenad till några av Roms bästa platser, Forum Romanum och den antika kapplöpnin­gsbanan Circus Maximus. Kvarteret gränsar också till fashionabl­a Monti-kvarteren med trendiga restaurang­er, kaféer och butiker. Trots läget i stadens epicentrum är gatan Via Capo d’africa förvånansv­ärt tyst och området känns som ett autentiskt romerskt kvarter med matmarknad­er, barer och små restaurang­er vilket det också är.

FÖRMIDDAG

Tunnelbane­stationen Colosseo ligger bara tio minuters promenad bort från hotellet, men i dag har jag privilegie­t att få åka runt i en Fiat från 1960-talet. Första gången jag besökte Rom kryllade staden av dessa små bilar. I dag är de en raritet även i Italien.

– Hoppa in i min lilla Fiat så betar vi av några klassiska måsten, som Colosseum, Forum Romanum och Pantheon så kan vi ta det andra sedan, säger Faris och så puttrar vi iväg med soltaket neddraget.

Vi startar som sig bör med en fika på ett av världens äldsta kaféer, Caffé Greco på Via del Condotti. Stället har fungerat som kafé sedan år 1760. Här infinner sig den rätta Romkänslan, inte minst tack vare av den historiska interiören. Många är de som intagit en kaffe på detta legendaris­ka ställe. Men ska du insupa den nostalgisk­a atmosfären får du vara beredd på att fikat också kostar en slant.

Rom är ett gigantiskt museum, ett världsarv fullt av kulturskat­ter. Få resmål i världen är så suggestivt laddade och få städer är så perfekta för en weekend.

LUNCH

På restaurang Propaganda på Via Claudia 15 intar vi lunch, en modern och trevlig restaurang nästgårds till Colosseum, men ingen turistfäll­a, som många av de andra krogarna i närheten.

Efter lunchen parkerar vi bilen på baksidan av Colosseum vid parken Giardino degli Arcani och vandrar genom grönskan ned mot floden Tibern, Italiens tredje längsta flod. Vi fortsätter bort mot kullarna ovanför och till parken Orti Farnesiani sul Palatino, varifrån man får ett annorlunda perspektiv på den antika gladiatorb­yggnaden och Titusbå-

 ??  ?? STORSLAGEN VY. Sankt Peterskyrk­an rymmer några av världens mest kända konstverk. Att ta trapporna den mödosamma vägen upp till kupolens tak ger en svindelkän­sla och en förståelse för hur gigutsikte­n över Rom är likaså imponerand­e.
STORSLAGEN VY. Sankt Peterskyrk­an rymmer några av världens mest kända konstverk. Att ta trapporna den mödosamma vägen upp till kupolens tak ger en svindelkän­sla och en förståelse för hur gigutsikte­n över Rom är likaså imponerand­e.
 ??  ?? KLASSISK FIKA. Caffé Greco på Via del Condotti har fungerat som kafé sedan år 1760. Här infinner sig den rätta Romkänslan inte minst på grund av den historiska interiören.
KLASSISK FIKA. Caffé Greco på Via del Condotti har fungerat som kafé sedan år 1760. Här infinner sig den rätta Romkänslan inte minst på grund av den historiska interiören.
 ??  ?? VISAR RUNT. Guiden Faris Kahn med sin klassiska Fiat cinquecent­o 500.
VISAR RUNT. Guiden Faris Kahn med sin klassiska Fiat cinquecent­o 500.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden