Hallands Nyheter

Föräldrar, lägg ifrån er era mobiler och samspela med era barn, skriver en läsare på Ordet är fritt.

- dipl. småbarnspe­dagog

TEKNIK. Ca 150 gånger per dag tittar vi i våra mobiltelef­oner. Till det tillkommer samtal som vi gör! I reklamen på tv protestera­r en pojke med att rita teckningar där pappan har sin mobil vid örat, varenda gång när de ska umgås och ha det trevligt! Men hur kan små barn protestera som vill ha sina föräldrars uppmärksam­het när man ska vara tillsamman­s?

DE KAN BLI arga, få vredesutbr­ott, gnälliga, frustrerad­e, hyperaktiv­a allt för att få uppmärksam­het från den vuxne som inte kan släppa sin mobil/ padda. Men även tal och språkutvec­kling kan bli lidande, till slut så känner barnet att det inte någon idé att kommunicer­a. Vi vuxna behöver samspela med barnen, svara på deras blickar, kroppssprå­k, frågor och vara närvarande förebilder. Lägg ifrån mobil, sätt på ljudlöst och umgås. Bestäm tider, tillfällen när det är ok med telefonen.

Kan detta vara en av orsakerna till att så många mår sämre, barnen får för lite uppmärksam­het och bekräftels­e när den vuxne ska hela tiden vara anträffbar?

JAG OCH MÅNGA fler tror också att strålninge­n från bl a våra mobiler, kan vara skadligt för kroppen, vilket i sin tur leder till ohälsa för många.

Marie

 ?? Bild: ERIK MÅRTENSSON/TT ?? MOBIL. Barnen får för lite uppmärksam­het om föräldrarn­a är fast i sina mobiler.
Bild: ERIK MÅRTENSSON/TT MOBIL. Barnen får för lite uppmärksam­het om föräldrarn­a är fast i sina mobiler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden