Hallands Nyheter

Alex Norén går starkt i Ryder Cup

- CARL GÖRANSSON/TT

1–3 blev 5–3 efter svensk succé. Europa – med Alex Norén och Henrik Stenson i två av huvudrolle­rna – hade en magisk eftermidda­g i Ryder Cup och leder efter första dagen. – Jag har aldrig varit med om något liknande, säger debutanten Norén.

Alex Norén var lite tagen efter karriärens första match i Ryder Cup. Den kunde inte ha blivit så mycket bättre. Tillsamman­s med Sergio García bjöd stockholma­ren på en uppvisning som länge var på väg att skriva in sig i historiebö­ckerna. Europaduon var sju hål upp redan efter nio hål i en fullständi­g kross av Phil Mickelson och Bryson Dechambeau.

Amerikaner­na repade sig lite på slutet och slapp i alla fall åka på den största foursomefö­rlusten genom tiderna i Ryder Cup, men efter hål 14 var matchen över.

– Under första nio spelade vi bland det bästa jag har spelat, det var jävligt skönt, säger Norén.

Han slapp utslaget på första hålet eftersom rutinerade García tog hand om det. Men nerverna gjorde sig ändå påminda ute på banan.

– Jag har aldrig varit så nervös under en runda. Men det hjälpte att spela med Sergio och det hjälpte att ha spelat (och vunnit) på banan förut.

USA LEDDE MED 3–1 efter förmiddage­ns bästbollar. Efter lunch var vindarna starkare på Le Golf National och Norén och García var inte de enda européerna som passade på att blåsa sina amerikansk­a motståndar­e av banan.

Vrålen ekade tätt mellan hålen när Europa började rycka ifrån i samtliga fyra matcher. Det var en närmast förnedrand­e utklassnin­g som laget stod för.

Henrik Stenson, som liksom Norén stod över förmiddags­passet, spelade precis som i de två senaste upplagorna av Ryder Cup tillsamman­s med Justin Rose. Deras seger var aldrig hotad mot Rickie Fowler och världsetta­n Dustin Johnson. Stenson och Rose var som mest fem hål upp innan de till slut kunde stänga matchen på 16:e.

När Stenson gav segerinter­vjuer bredvid greenen var stämningen minst sagt hög bland fansen. Rory Mcilroy sprang förbi och klappade svensken i baken innan nordirländ­aren i par med Ian Poulter avgjorde sin match på samma green.

TOMMY FLEETWOOD OCH Francesco Molinari – ensamma om att ha vunnit två matcher under dagen – avslutade sedan med att besegra Justin Thomas och Jordan Spieth. För första gången i Ryder Cups 91-åriga historia vann Europa alla fyra foursomema­tcherma under ett och samma pass.

– Det är en riktigt skön comeback, säger Stenson om Europas vändning inför storpublik­en på den tuffa banan utanför Paris.

Det är just i foursome som Europa även tidigare har haft störst framgång i Ryder Cup. En utlämnande spelform med mycket press, där spelarna slår varannat slag.

– Jag vet inte om det är att vi som lag som är lite tätare kanske, eller så är det att vi har spelat mer foursome när vi höll på inom amatörgolf och sånt. I foursome har vi i alla fall haft många starka par genom åren, man kan hålla på och rabbla i all oändlighet.

Henrik Stenson och Justin Rose klättrar också på listan över klassiska europeiska Ryder Cup-par. Svensken och engelsmann­en har nu spelat tillsamman­s i tre raka Ryder Cup och vunnit fem av sju matcher i bästboll och foursome.

 ??  ??
 ?? Bild: CARL RECINE ?? SPELAR FÖR EUROPA. Henrik Stenson in action.
Bild: CARL RECINE SPELAR FÖR EUROPA. Henrik Stenson in action.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden