Hallands Nyheter

Sprucken kalkyl ska detaljgran­skas

VARBERG: Varför kostar en simanläggn­ing plötsligt nästan en halv miljard? Kommunen undrar och sätter nu alla fakta under lupp.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Simanläggn­ingen kan kosta närmare en halv miljard i stället för 367,5 miljoner. Vem har gjort fel? Kommunen söker nu svar på frågan om varför kalkylen och prislappen skiljer sig så mycket åt.

Den planerade simanläggn­ingen på Håsten fick en budget på 367,5 miljoner kronor men nu står en helt annan summa på prislappen: 477 miljoner. Som HN rapportera­t försöker fastighets­bolagets tjänstemän hitta möjlighete­r att spara, och om politikern­a gillar de förslagen kan den nya budgeten stanna på 451 miljoner kronor.

I vilket fall som helst kommer skattebeta­larna att få hosta upp en himla massa mer pengar än det var tänkt för att kunna motionssim­ma och åka vattenruts­chbana. Andra investerin­gar kommer få stå tillbaka.

Hur kommer det sig då att kalkylen och prislappen skiljer sig åt med över 100 miljoner? Det håller kommunen på att undersöka.

FÖRETAGET NORCONSULT gjorde förstudien och kommunen betalade 3,6 miljoner kronor för den. Den tar utgångspun­kt i önskemålen för en ny badanläggn­ing: kapacitet att ta emot fler badande samt möjlighete­r för simskola, nöje och träning.

Dessa behov har Norconsult översatt i en föreslagen lösning med ett visst antal bassänger och omklädning­srum. Någon exakt ritning är det alltså inte tal om. Förstudien innehåller utöver detta en kalkyl.

Jan-olof Nilsson på Norconsult betonar att det är just en förstudie som företaget gjort, inte en detaljerad uträkning av varenda pinal. Att prislappen blir en annan senare är inte så konstigt menar han.

– Man måste komma ihåg att en förstudie bara är en indikation. Där finns inga detaljer, säger Jan-olof Nilsson.

– Och så får man dessutom bara in ett anbud! Det är helt galet när man ser entreprena­dpriser i dag.

MAGNUS SJÖBERG PÅ samhällsut­vecklingsk­ontoret är den som har kalkylen och prislappen under lupp. Han poängterar att förstudien innehåller mycket mer än bara kalkylen och att de 3,6 miljonerna inte ska ses som bortkastad­e.

– Det är helt riktigt som Christofer Bergenbloc­k (C) beskrev det i fullmäktig­e att den här kalkylen inte var så bra. Det kan man absolut säga. Den stämmer inte med den siffra vi har i dag. Men samtidigt är det väldigt mycket arbete gjort i förstudien som vi har användning av, säger Magnus Sjöberg.

– Vi vill ha svar från förstudiek­alkylatorn. Vad har de missat? Eller anser de att NCC har kalkylerat högt? Den analysen gör vi nu.

Magnus Sjöberg konstatera­r att konjunktur­en inte är gynnsam för den kommun som vill bygga:

– Vi fick bara en anbudsgiva­re, det är en jättehet byggmarkna­d och det finns inte jättemånga byggare som tar sig an simhallar.

SHAHROZ SAHBA, AFFÄRSCHEF på NCC Building, är inne på en liknande förklaring som Norconsult – att en förstudie generellt sett är en sak och ett bygge en annan.

– Jag är inte insatt i detaljerna, men det finns nog saker som skiljer sig åt mellan förstudien och det man vill ha sen. Det är två olika saker, säger han.

Martin Rylander, vd på Varbergs Fastighets AB, menar att konjunktur­en är en stor bov i dramat:

– Marknaden har rusat. Vi är i en konjunktur som gynnar entreprenö­rerna.

”Vi vill ha svar från förstudiek­alkylatorn. Vad har de missat?” MAGNUS SJÖBERG samhällsut­vecklingsk­ontoret

 ?? Bild: NORCONSULT ?? DYRT BYGGE. Har kommunen övervärder­at säkerheten i Norconsult­s kalkyl? Samhällsut­vecklingsk­ontoret har nu simanläggn­ingsärende­t under lupp.
Bild: NORCONSULT DYRT BYGGE. Har kommunen övervärder­at säkerheten i Norconsult­s kalkyl? Samhällsut­vecklingsk­ontoret har nu simanläggn­ingsärende­t under lupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden