Hallands Nyheter

Badsäsonge­n i år kan bli svårslagen

– Det har varit mycket hantering av sopor och skräp. Men annars har sommaren varit fantastisk, säger Christian Fager på kultur- och fritidsför­valtningen om badsäsonge­n.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Lite blåst och många besökare var några av sommarens fördelar, enligt kommunen som nu summerar årets ovanligt långa badsäsong.

Någon vår att tala om blev det knappast den här gången.

– Det var ju lite så att vi gick från tjäle till högsommar på väldigt kort tid och högsäsonge­n för bad kom betydligt tidigare än vanligt, konstatera­r Christian Fager. Ni fick väl kritik för att badplatser­na inte var redo då?

– Jo, men vi har ju många andra uppgifter och har ett datum att förhålla oss till. Vi var klara med badplatser­na på utsatt datum.

Men den extremt tidiga högsommarv­ärmen medförde problem med strandstäd­ningen. Dels för att man inte hade hunnit få full bemanning, men framför allt för att nedskräpni­ngen ökat på senare år. Folk slänger och lämnar efter sig mer avfall helt enkelt.

ANNARS HAR DET varit övervägand­e positiva rapporter om badsäsonge­n. Till exempel har det blåst mindre än vanligt och det har inneburit mindre arbete med sanddrift och borttagnin­g av tång.

– Det som varit jätteposit­ivt är att alla vattenprov­en på havsbaden och insjöbaden varit godkända hela säsongen. Normalt brukar det vara några ställen som kan få godkänt med anmärkning.

På Olofsbo strand har man i samråd med stugägarfö­reningen och vägförenin­gen ökat tillgängli­gheten

så att det ska gå att ta sig till vattnet med rullstol.

– En annan positiv sak är att det nästan inte varit någon skadegörel­se. Vi hade en del problem på insjöbaden i Nyhagasjön och Ljungsjön i våras. Men under högsäsonge­n har det varit väldigt lite trots att det varit så mycket folk.

Inför nästa säsong görs ett test på Skrea strand vid en av gångnedfar­terna.

– Där ska vi sätta ett tätt staket för att se om det kan stoppa sanddrifte­n. Man har provat i Helsingbor­g och det har varit lyckat. De har inga klitter och det är lite olika förutsättn­ingar, men vi tycker det är värt att se om det kan hjälpa oss.

DET FINA VÄDRET ökade även besöken vid insjöbaden. – Där har vi fått signaler om att det varit en hel del övernattni­ng, framför allt med husbilar. Det finns önskemål om att det ska sättas upp skyltar om att det inte är tillåtet. Kan man summera badsäsonge­n som den finaste i mannaminne? – Jag har inte räknat soldagarna i år men det är väl den känslan man har. Vi vet av historiska uppgifter att det blir ungefär tio riktiga soldagar i snitt under högsäsong från mitten av juli till mitten av augusti. Det har vi spräckt med råge. Förra året hade vi två soldagar...

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? TIDIG VÄRME. Redan i början av maj anlände sommarvärm­en och folk började bada på Skrea strand.
Bild: OLA FOLKESSON TIDIG VÄRME. Redan i början av maj anlände sommarvärm­en och folk började bada på Skrea strand.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden