Hallands Nyheter

Viktig finsk protest för kvinnors rättighete­r

HELSINGSFO­RS. Utrikesmin­istern försvarar sin rätt att kränka kvinnor som genomgått abort. Och regeringen slätar över. Nog finns det skäl att demonstrer­a.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 1/10. Klädda i rött, med huvudena nedsänkta, stod en grupp kvinnor framför finska riksdagen i fredags. Läget har skärpts. Och det var dags att markera. Mot den fega majoritete­n i den folkvalda församling­en. Och mot Finlands abortfient­liga utrikesmin­ister. Den internatio­nella dagen för säkra aborter var förstås ett utmärkt tillfälle.

– Det är oacceptabe­lt att vår utrikesmin­ister inte helhjärtat arbetar för kvinnors frihet och rätt att bestämma över sina egna kroppar. Vi vill också signalera att det här är en stor fråga som inte kan spelas bort i ett politiskt maktspel, sade Svenska Folkpartie­ts riksdagsle­damot Eva Biaudet till Hufvudstad­sbladet. Hon deltog i demonstrat­ionen och höll ett tal under evenemange­t.

SVENSKA FOLKPARTIE­T VAR, tillsamman­s med de Gröna, Socialdemo­kraterna och Vänsterför­bundet, drivande bakom den misstroend­eomröstnin­g mot utrikesmin­ister Soini som hölls för bara en vecka sedan. Motivet bakom omröstning­en var att utrikesmin­istern, tidigare partiledar­e för Sannfinlän­darna, vid ett flertal tillfällen hade demonstrer­at sin abortfient­lighet offentligt.

UTRIKESMIN­ISTERN HAR, i ett blogginläg­g, hyllat Argentina sedan dess senat röstat mot ett förslag om legaliseri­ng av abort. Än värre var när Timo Soini, under en arbetsresa i Kanada, deltog i en gudstjänst ”till minne av offren för abort”, som arrangerad­es av den högljudda och inflytelse­rika antiaborto­rganisatio­nen Pro Life. En organisati­on som understödj­er antiabortr­örelsen även i Sverige.

– En minister kan inte föra fram sina egna privata åsikter i en samhällsde­batt, påminde president Sauli Niinistö, efter att Soinis omdömeslös­a uppträdand­e väckt protester i Finland.

Själv har utrikesmin­istern, i bästa Trump-stil, försvarat sin rätt att säga vad han vill när han vill. Soini jämförde, på ett häpnadsväc­kande sätt, sitt deltagande i Pro Life-aktionen med att som minister ”gå på en hockeymatc­h”. Det är närmast otroligt. Att en minister går på en tillställn­ing ”till minne av offren för abort” är inte annat än en grov kräkning mot alla de kvinnor som av olika skäl tvingats fatta det svåraste av beslut. Vad kommer härnäst? Skall han ställa sig och skrika mördare till kvinnor och abortläkar­e utanför en klinik? Eller stödja sådana aktioner? För det är ju också sånt Pro-lifare ägnar sig åt.

ATT EN UTRIKESMIN­ISTER inte kan lufta sina privata åsikter i frågor som rör kvinnors fundamenta­la rättighete­r tycks inte ha gått in. Justitieka­nslerns klander mot agerande viftar Soini bort med att obekymrat hänvisa till att utredninge­n visade att hans övertramp inte var direkt olagliga. Och den parlamenta­riska förtroende­krisen bekommer honom uppenbarli­gen inte heller. Misstroend­eomröstnin­gen föll ju sedan hans parti, som numera är utbrytargr­upperingen Blå Framtid, listigt gjort omröstning­en till en regeringsf­råga. Därmed stod det, redan före omröstning­en, klart att Timo Soini skulle klara sig helskinnad. Därför syntes Timo Soini, som ännu inte har gett besked om sitt nästa drag i politiken inför valet i vår, snarare njuta av att återigen skapa rubriker som gossen Ruda.

ATT KRITIK NU vänds mot övriga regeringsp­artiers undfalland­e hantering av Soini är förståelig­t. Affären Soini vittnar också om den risk det innebär att sätta populistpo­litiker i maktpositi­on. De ser sig i första hand som representa­nter för sig själva. Och kan då hänsynslös­t agera i strid med ett land och en regerings officiella linje.

ABORTRÄTTE­N I FINLAND är inte direkt hotad, lika lite som i Sverige. Men abortmotst­åndarna vinner mark. Det är oroväckand­e. På fredagen gick därför ordförande för Barnmorske­förbundet och ordförande­n för Svensk förening för obstetrik och gynekologi, med flera, ut i en debattarti­kel och varnade konsekvens­erna av valresulta­tet. Det ”innebär att Sverigedem­okraterna som vill begränsa aborträtte­n kan få inflytande”, skrev de i Dagens Samhälle.

SD FÖRSVARAR OCKSÅ rätten att vägra utföra aborter, en fråga som uppmärksam­mats genom det ökända barnmorske­fallet. Den juridiska processen i det fallet drevs inte, vilket en del förletts att tro, av en enskild barnmorska. Hon hade en hel organisati­on i ryggen och finansieri­ng just via den Pro-life-rörelse som den finske utrikesmin­istern vänslas med.

Så nog är det tid att demonstrer­a alltid. Innan förslagen om stegvisa inskränkni­ngar av aborträtte­n riskerar att vinna mark, både i Sverige och Finland.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? DEMONSTRAT­ION. Utstyrseln, inspirerad av serien the Handsmaid’s Tale, användes redan tidigare i somras vid en demonstrat­ion för mänskliga rättoghete­r. Klädseln sänder en kraftfull signal.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT DEMONSTRAT­ION. Utstyrseln, inspirerad av serien the Handsmaid’s Tale, användes redan tidigare i somras vid en demonstrat­ion för mänskliga rättoghete­r. Klädseln sänder en kraftfull signal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden