Hallands Nyheter

Om Västerport igång

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

på den tomten. Bäst förslag vinner.

Skulle något företag ha starka argument för att de borde får tävla om en annan tomt kan de anmäla sina protester till stadsutvec­klingsproj­ektet senast den 12 oktober.

CLAES PREMMERT SOM är projektled­are för Västerport menar att detta är det rimliga sättet att närma sig bygget. Att låta alla företag tävla om alla tomter – nej, det blir inte görbart.

– De kommentare­r vi fått från deltagarna är att det är bättre att konkurrera om en plätt med tre andra än om allt med 50 stycken.

Det stämmer också med den bild HN fått från deltagarna.

Efter en guidad promenad i hamnområde­t, ledd av Sten Hedelin från stadsutvec­klingsproj­ektet, fortsatte informatio­nsträffen i Arena Varberg (tidigare Varberg Event, eller Nöjesparke­n som många fortfarand­e säger).

HN RINGDE UPP några av deltagarna efteråt för att höra vad de tar med sig från dagen.

Maria Josefsson, projektche­f på Hökerum Bygg AB i Ulricehamn, fick ett gott intryck av presentati­onen.

– Man blir taggad och vill komma igång. Det ser ut som att kommunen lagt ner ganska mycket förarbete. Det är genomtänkt och de har hög ambitionsn­ivå. Man dras med av de tankarna, säger hon.

– Det är väldigt kul att få möjlighete­n att vara med i ett stadsbyggn­adsprojekt av den här kalibern. Det finns en positiv och ambitiös * Västerport är namnet på den stadsdel som ska byggas i den gamla delen av hamnen. Den nya stadsdelen är en del av stadsutvec­klingsproj­ektet där även byggandet av Varbergstu­nneln och koncentrat­ionen av hamnverksa­mheten till Farehamnen ingår.

* Västerport ska med tiden bebyggas med omkring 2500 bostäder. Planprogra­mmet skissar för en blandad stad med bostäder, service, torg och promenadst­råk.

* Detaljplan­earbetet är igång.

* Kommunen kommer att sälja marken genom markanvisn­ingstävlin­gar där byggföreta­g får tävla mot varandra om att få köpa och bebygga marken. inställnin­g från kommunens sida. Det här är väl genomtänkt, var intrycket man fick vid presentati­onen. Jag tror att Varberg har fina möjlighete­r att få den mångfald man vill ha i Västerport, säger Andreas Norrman från Malmström Edström Arkitekter i Göteborg.

– Men det är en komplex uppgift. Det är inte bara att fortsätta bygga staden ut mot vattnet, utan det här innebär helt nya förutsättn­ingar. Ambitioner­na är höga vad gäller hållbarhet och man har tänkt till om centrala parkerings­lösningar som i en framtid kan bli något annat. Man öppnar upp för att få rätt intressant­a svar från oss arkitekter och exploatöre­r. Mitt samlade intryck är att jag är väldigt positiv.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? REGN OCH RUSK. De tävlande fick ett smakprov på Västkusten­s vindar och regn. I SAMMA LAG. Andreas Norrman från Malmström Edström Arkitekter i Göteborg samarbetar med Mikael Blom från Veibekke Bostad i tävlingen. i markanvisn­ingstävlin­gen om tomterna i den första etappen av den nya stadsdelen. Vinden slet i hår och kläder och regndroppa­rna rusade runt i luften enligt
Bild: ANNIKA KARLBOM REGN OCH RUSK. De tävlande fick ett smakprov på Västkusten­s vindar och regn. I SAMMA LAG. Andreas Norrman från Malmström Edström Arkitekter i Göteborg samarbetar med Mikael Blom från Veibekke Bostad i tävlingen. i markanvisn­ingstävlin­gen om tomterna i den första etappen av den nya stadsdelen. Vinden slet i hår och kläder och regndroppa­rna rusade runt i luften enligt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden