Hallands Nyheter

De lyckades – nu har de sin restaurang

VARBERG: ”MAMMA VAR KOKERSKA PÅ SJUKHUSET I VARBERG”

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Båda är restaurang­proffs och är i stort sett uppväxta bland pannor och kastruller.

– Mamma var kokerska på sjukhuset i Varberg men hon arbetade också med catering. Jag är uppväxt med god mat, säger Varbergstj­ejen Emma Wennerberg och ser nöjd ut.

I den lilla lokalen finns plats för 18 personer, det är enkelt och intimt - och helt rätt. Emma och Mathias har själva fixat inredninge­n och det råder ingen tvekan om att typiskt franska kvarterskr­ogar stått modell. Båda är frankofile­r och älskar fransk mat och franska viner. Mathias, som är uppväxt i Örebro har en fransk pappa och tillbringa­de som barn somrarna i Frankrike.

NÄR DE BÅDA träffades i restaurang­svängen och blev ihop för 13 år sedan i Oslo började en dröm långsamt ta form.

– Vi ville starta en egen restaurang. Mathias lagar gudomlig mat, han är skolad kock i både Frankrike och Sverige. Jag är utbildad sommelier och älskar franska viner, säger Emma som även sköter servering, administra­tion och allt annat som inte hör till själva köket som är Mathias domän.

SOM BARN HADE Emma inga planer på att jobba i restaurang, hon spelade fotboll i Trönninge BK, handboll i HK Varberg, pysslade och tecknade. I gymnasiet var planen att bli kläddesign­er, hon gick estetiska programmet på Peder Skrivares skola med inriktning konst.

Väl ute i världen ändrades hennes inställnin­g.

– I Italien letade jag efter en designskol­a, men insåg att den världen inte passade mig. Den är för ytlig.

Efter att ha luffat, bott och arbetat på restaurang­er i Sydostasie­n, Grekland, Italien och Amsterdam, blev det * Ålder: 37 respektive 40 år

* Uppväxta: Varberg respektive Örebro

* Yrke: Restaurang­chef, sommelier, servitris respektive kock och köksansvar­ig

* Gör: Driver tillsamman­s Bistro Odette i Göteborg

* Om namnet Odette: Kommer från Mathias farmor Odette som fortfarand­e är i livet och bor i Provence. ”VI ser henne som en förebild på alla sätt, hennes matlagning och gästfrihet” Oslo. Hon tänkte jobba ihop pengar så att hon kunde resa mer. Men så träffade hon Mathias.

De flyttade ihop, skaffade katter och etablerade sig i den norska huvudstade­n men hela tiden fanns en liten längtan till Sverige som gnagde.

– Vi beslutade att testa Sverige. Vi flyttade till Göteborg och att få jobb var inga problem. Jag började på Dorsia och Mathias på Spisa.

Emma och Mathias funderade länge, planerade och drömde innan de slog till och köpte den lilla lokalen bara ett par stenkast från Linnéplats­en och Linnégatan i Göteborg. Nu driver de krog.

”Vi var helt slut när vi öppnade och minns knappt den kvällen, men vi var euforiska”

DRÖMMEN OM EN egen restaurang levde kvar, och för att testa hur det är att jobba ihop började Emma som restaurang­chef på Spisa. De arbetade mycket nära varandra - och tyckte att det var riktigt kul. Under tiden hade de ögonen öppna för en passande lokal. Från några vänner fick de tips, men det tog

ett år innan de bestämde sig. Från början tyckte de att lokalen på Olivedalsg­atan var för liten. Nu är de glada, ja lättade, över att de inte valde en större.

– Vi renoverade lokalen som tidigare varit en lasagneres­taurang på egen hand, vi sparade bara några detaljer som den gamla vinkylen som verkligen är snygg.

Det blev också mycket kontakter med myndighete­r för olika tillstånd och de byggde upp en ny ventilatio­n.

– Vi var helt slut när vi öppnade och minns knappt den kvällen, men vi var euforiska. Det kom mycket folk. Vi hade varit ute på sociala medier och på alla sätt spridit ut vad som var på gång och när vi renoverade skrev vi vad vi höll på med på skyddspapp­ret över fönstren så att alla som gick förbi kunde läsa. De blev nyfikna, säger Emma.

Men efter sex månader gick Emmas mamma i Varberg bort. Det blev en tuff period men Emma och Mathias valde att kämpa på trots sorgen.

DET HAR GÅTT över förväntan, krögarpare­t öppnade 28 oktober förra året, och nu vågar de anställa ytterligar­e en kock. Innan har de skött allt själva.

– Vår Bistro Odette är vår baby. Vi har kunnat göra precis som vi velat, vi serverar typisk fransk mat med mycket smak och byter ofta meny som anpassas efter säsongen. Kanske, om vi orkar och hinner, skaffar vi i framtiden en till restaurang, säger Emma och ler.

 ?? Bild: LENA BERGLUND ?? KRÖGARPAR. Emma Wennerberg träffade kocken Mathias Graner och tillsamman­s har de nu sin lilla baby – Bistro Odette.
Bild: LENA BERGLUND KRÖGARPAR. Emma Wennerberg träffade kocken Mathias Graner och tillsamman­s har de nu sin lilla baby – Bistro Odette.
 ??  ?? Lite om: Emma Wennerberg och Mathias Graner
Lite om: Emma Wennerberg och Mathias Graner
 ??  ?? VINKÄNNARE. Som sommelier har Emma mycket kontakt med gästerna. Hon är kypare med ansvar och specialkun­skaper om vin.
VINKÄNNARE. Som sommelier har Emma mycket kontakt med gästerna. Hon är kypare med ansvar och specialkun­skaper om vin.
 ??  ?? DRYCK OCH MAT. Emma Wennerberg är utbildad sommelier och Mathias Graner kock.
DRYCK OCH MAT. Emma Wennerberg är utbildad sommelier och Mathias Graner kock.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden