Hallands Nyheter

Budget första testet

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Nu ställs den nya koalitione­n i Falkenberg för sin första stora utmaning. I dag börjar budgetarbe­tet. Alla fullmäktig­es partier deltar i en två dagars genomgång.

– Det gäller att prioritera, säger Per Svensson (S) som blir nytt kommunråd i Falkenberg

De utlovade satsningar­na ska genomföras, men det är osäkert när det blir. ”Det finns ett visst utrymme i ekonomin och löftet om fria bussresor för den över 75 år kan troligtvis genomföras nästa år, säger Per Svensson.

I dag, onsdag, börjar det omfattande budgetarbe­tet. Nu ska partiernas löften och önskemål fogas samman och det sätter den första pressen på det nya styret i Falkenberg. Fyra partier ska samsas i en budget. Många vallöften och överenskom­melser ska infrias.

– Det är ju ett speciellt samarbete, men vi har ringat in de områden som vi vill satsa på: skolan, förskolan och omsorgen. Vi har sagt vilka satsningar vi vill göra, men vi har inte sagt vilket år de ska genomföras, förklarar Per Svensson.

HAN ÄR ÖVERTYGAD om att det inte kommer att krävas en skattehöjn­ing.

– Det gäller att satsa rätt och säga nej till äskanden ibland. Dessutom är det beroende av hur stora statsbidra­g kommunerna får framöver.

De krav som Vänsterpar­tiet ställde för att stödja budgeten som den nya koalitione­n kommer att lägga fram var inget problem att gå med på.

– Det är bra och självklara krav som är bra för jämställdh­eten och jämlikhete­n. Det va inte svårt för något av partierna att gå med på dem.

Den största kostnaden framöver hamnar på skolan och förskolan.

– Det kommer att vara vår stora prestation att genomföra alla satsningar. Det handlar inte bara om att tillföra resurser utan om att prioritera, säger Per Svensson.

Kommunens tjänstemän får räkna med ett annorlunda agerande från politikern­s sida framöver, enligt Per Svensson.

– Jag tycker att de hittills har suttit för mycket i baksätet och bara åkt med. Politikern­a ska sitta i framsätet och peka ut färdriktni­ngen.

Filip Bertilsson (M) delar inte Per Svenssons uppfattnin­g om att kommunens ekonomi klarar av de satsningar som den nya koalitione­n vill genomföra.

– Jag är skeptisk till den ekvationen. Den kommer inte att gå ihop. Det är uppenbart. Om man lovar två procents överskott, oförändrat skatt och en kavalkad av löften går det inte ihop.

KOMMUNENS EKONOMICHE­F är beredd på det intensiva budgetarbe­tet.

– För ekonomikon­torets del innebär det nya styret inga stora förändring­ar. Vi arbetar som vanligt. Det är politiken som bestämmer.

Budgetarbe­tet pågår främst under denna och nästa vecka. Den 6 november presentera­s de och behandlas i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? REDO FÖR MANGLING. I dag börjar det omfattande arbetet med att ta fram en budget för nästa år. Per Svensson (S) är redo.
Bild: OLA FOLKESSON REDO FÖR MANGLING. I dag börjar det omfattande arbetet med att ta fram en budget för nästa år. Per Svensson (S) är redo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden