Hallands Nyheter

Laxfiskeår­et är avslutat

- LENA LYXELL

Det började bra. Redan på säsongens fjärde dag, landade Lars Saverman en bjässe på 12,3 kilo. Sedan dess har fisket varit som en bergoch dalbana.

En tuff start, en osäker mittperiod och en fantastisk avslutning. Sammantage­t var 2018 otroligt bra, summerar tillsyning­sman Daniel Andersson årets laxfiskesä­song.

Redan den 4 april, på säsongens fjärde dag, landade Lars Saverman från Falkenberg en bjässe på 12,3 kilo.

Sedan dess har fisket varit som en berg- och dalbana. När det summeras visar statistike­n att 282 laxar har fångats i Ätran, jämfört med 132 året innan.

NYTT FÖR ÅRET är det nya digitala rapporteri­ngssysteme­t där alla fångster rapportera­s. Men för den som inte har tillgång till appen I-fiske, är det fortfarand­e möjligt att lämna in en blankett.

– I år har rapporteri­ngen varit bättre och riktigare via appen än på tavlan som hänger utanför laxstugan. Det är lättare att glömma bort att anteckna när man måste ta sig till stugan för att göra det manuellt, säger Camilla Hamnemo, enhetschef på skog och kust.

UNDER ÅRETS SÄSONG såldes 1 432 säsongskor­t, någon jämförbar siffra med föregående år finns inte eftersom fiskeområd­et utvidgats.

– Vi har märkt ett mer aktivt fiske och en stor tillströmn­ing av fiskare, säger Daniel Andersson.

Den heta perioden som sträckte sig över två och en halv månad innebar torka och lågt vattenstån­d. Det gjorde att laxen inte ville ta sig upp i Ätran. Däremot har de senaste veckorna varit bra. En orsak kan vara att fisken fått lättare att ta sig fram. En hel del skräp som utgjorde hinder för fisken plockades upp för tre veckor sedan.

– Vi fick upp 48 cyklar, kravallsta­ket, kundvagnar, trafikskyl­tar och annat skräp som hindrade fisken, säger Camilla Hamnemo.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? NÖJDA. Camilla Hamnemo och Daniel Andersson är mycket nöjda med laxfiskesä­songen 2018.
Bild: LENA LYXELL NÖJDA. Camilla Hamnemo och Daniel Andersson är mycket nöjda med laxfiskesä­songen 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden