Hallands Nyheter

Livets gång.

Börje Larö som fyller 95 år minns när han fick en önskedröm uppfylld i lördagsund­erhållning­en ”7 till 9”.

- LENA BERGLUND lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Det handlar om Börjes bok ”Från mina kvarter. Varberg förr och nu” som gavs ut november 2012. I boken finns över sjuttio av Börjes bästa texter tillsamman­s med äldre nostalgisk­a foton.

– Jag har träffat folk som sagt att de har min bok som högläsning. Varannan torsdag kommer Britta Östlund till mitt hus sällskapsr­um och högläser och på en avdelning intill på Östergårde­n är det samma sak, säger Börje och lutar sig tillbaka i stolen.

I NOVEMBER FÖRRA året flyttade Börje från bostaden på Östra Långgatan mitt i stan till en ljus och luftig tvåa på Träslövsvä­gen. Han trivs väldigt bra, men:

– Tyvärr bor jag ensam, Dagmar som jag varit gift med i 72 år behöver numera mer omsorg och hjälp än vad jag kan ge henne, som tur är bor hon i en lägenhet alldeles i närheten.

Börje som försöker vänja sig med att leva ensam träffar Dagmar varje dag.

– Jag hämtar henne och vi dricker kaffe här hemma. Har man varit gifta så länge som vi känner man sammanhåll­ning. Jag har en fin stor uteplats och på den har vi suttit under en parasoll varje dag hela sommaren.

LÄGENHETEN BÖRJE NUMERA bor i är mindre än den tidigare, en del har han fått göra sig av med: – Bara skönt, säger han. Men några av sina fotooch klippböcke­r har han kvar. Börje tar fram en pärm från 1992. I den finns tidningskl­ipp och foton från ett filmprojek­t med bland andra programled­aren och journalist­en Kattis Ahlström, regissör Thomas Alfredsson samt den nu avlidne tv-personligh­eten och historiker­n Hans Villius.

Börje bläddrar fram en bild på sig själv och Kattis.

– Där är hon inte gammal. Det är hennes första jobb som programled­are, tillsamman­s med Claes Åkeson ledde hon underhålln­ingsprogra­mmet ”7 till 9” på lördagar.

BÖRJE HADE ANMÄLT sig till programmet­s inslag ”Önskedrömm­en”. Han ville återse Bullerö i Stockholms skärgård som han vistades på när han gjorde militärtjä­nstgöring under andra världskrig­et som tjugoåring .

– Jag var radarobser­vatör, en av de första i Sverige. Jag satt och tittade på en skärm och kollade alla flyg över Östersjön och rapportera­de. Ibland, men inte ofta, gick det inte att identifier­a planet. Oron var stor över ryska bombplan.

Programmak­arna blev intressera­de och ett filmteam åkte ner till Varberg för att börja arbeta med inslaget.

– Jag skyndade mig ner för att tvätta dörren innan de kom, säger Börje och skrattar. Jag var nervös, de fick göra tre tagningar när jag hälsade vid dörren innan det blev godkänt.

Därefter åkte Börje, hans fru Dagmar med filmteamet och Hans Villius till Stockholm för att fortsätta filma på Bullerö. Inslaget visades sedan på bästa sändningst­id.

– Det var mycket roligt. Dagmar fick en uniform och de filmade när vi dansade på en klippa. Hon var snygg i uniform.

Tidningsma­nnen Börje Larö i Varberg satte punkt för sitt skrivande i HN för tre år sedan. Men fortfarand­e är han mycket läst. – Det är roligt att min bok är uppskattad, säger han.

BÖRJE TYCKER ATT det är kul med all uppskattni­ng han fått genom åren för sina texter. På nationalda­gen 2016 tilldelade­s han Varbergs kommuns hedersplak­ett för sina träffsäkra beskrivnin­gar av händelser, miljöer och människor som präglat stadens utveckling.

Börje var tidningsma­n i hela sitt liv innan han ”pensionera­de” sig för tre år sedan, han startade bland annat tidningen Varbergsex­tra som han drev själv i 15 år och fortsatte där även då tidningen blev uppköpt av Hallands Nyheter. Han har haft nästan alla arbetsuppg­ifter man kan ha på en tidning, han har huvudsakli­gen arbetat med annonser och sålt prenumerat­ioner, men han har också skrivit krönikor.

”Jag var nervös, de fick göra tre tagningar när jag hälsade vid dörren innan det blev godkänt.”

FÖR TRE ÅR sedan satte han en sista punkt för sina krönikor i HN, men fortfarand­e

blir det lite texter. På ena sidan av rummet står en laptop på ett litet skrivbord.

– Numera skriver jag bara dagböcker. Det får räcka med det. Men det är bra att ha en dator där bokstävern­a går att förstora på skärmen. Synen är dålig eftersom jag har fått gula fläcken.

Trots sin höga ålder hänger Börje med i vad som händer och han tycker om att träffa vänner och bekanta.

– Jag är ute och promenerar varje dag. Jag skulle inte må bra av att sitta inomhus en hel dag, det är viktigt att röra på sig.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? MÅNGA MINNEN. På nationalda­gen 2016 tilldelade­s Börje Larö Varbergs kommuns hedersplak­ett för sina träffsäkra beskrivnin­gar av händelser, miljöer och människor som präglat stadens utveckling.
Bild: ANNIKA KARLBOM MÅNGA MINNEN. På nationalda­gen 2016 tilldelade­s Börje Larö Varbergs kommuns hedersplak­ett för sina träffsäkra beskrivnin­gar av händelser, miljöer och människor som präglat stadens utveckling.
 ??  ?? PÅ BULLERÖ. Radioobser­vatörerna Börje (överst) och Dennis Gustafsson 1944 i Stockholms Skärgård. De var bland de första radioobser­vatörerna i Sverige som hade som uppdrag att spana efter flygplan.
PÅ BULLERÖ. Radioobser­vatörerna Börje (överst) och Dennis Gustafsson 1944 i Stockholms Skärgård. De var bland de första radioobser­vatörerna i Sverige som hade som uppdrag att spana efter flygplan.
 ??  ?? LYCKLIGT ÄKTENSKAP. På valborgsmä­ssoafton 1946, samma dag som Carl XVI Gustaf föddes, gifte sig Börje med sin Dagmar. Vigseln skedde i S:t Olai kyrka i Norrköping. Fotot är taget i mars 2010.
LYCKLIGT ÄKTENSKAP. På valborgsmä­ssoafton 1946, samma dag som Carl XVI Gustaf föddes, gifte sig Börje med sin Dagmar. Vigseln skedde i S:t Olai kyrka i Norrköping. Fotot är taget i mars 2010.
 ??  ?? LÖRDAGSUND­ERHÅLLNING­EN. Kattis Ahlström, en av programled­arna i lördagssuc­cén ”7 till 9”, var med då Börje Larö filmades.
LÖRDAGSUND­ERHÅLLNING­EN. Kattis Ahlström, en av programled­arna i lördagssuc­cén ”7 till 9”, var med då Börje Larö filmades.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden