Hallands Nyheter

Extra ineffektiv­a extratjäns­ter

- ELIN LARSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

När den rödgröna regeringen tillträdde hade Socialdemo­kraterna gått till val på att Sverige skulle ha EU:S lägsta arbetslösh­et 2020. När mandatperi­oden nu nått sitt slut kan man konstatera att regeringen­s arbetsmark­nadspoliti­ska åtgärder har varit långt ifrån lyckade. Trots att arbetslösh­eten sjunker i EU så är Sverige långt från målet om att ha lägst arbetslösh­et.

Det har varit en förlorad mandatperi­od för Sverige. Den rödgröna regeringen har slösat bort en högkonjunk­tur och inte prioritera­t de reformer som Sverige behöver.

ETT PROBLEMOMR­ÅDE DÄR mer borde ha gjorts är integratio­n, och arbete är nyckeln till fungerande integratio­n. En av regeringen­s stora arbetsmark­nadspoliti­ska åtgärder har varit de så kallade extratjäns­terna som är en till hundra procent skattesubv­entionerad sysselsätt­ning. När Almega, som är en samlingsor­ganisation för Sveriges tjänsteför­etag, granskar Arbetsförm­edlingens egna siffror för regeringen­s arbetsmark­nadspoliti­ska åtgärder visar det återigen ett platt fall för den socialdemo­kratiska politiken.

ENDAST 2,3 PROCENT av de som avslutar en subvention­erad extratjäns­t går till ett icke subvention­erat jobb. Det är en väldigt låg siffra med tanke på hur regeringen har slagit sig för bröstet med sina arbetsmark­nadspoliti­ska åtgärder. Utöver det så tränger extratjäns­terna samtidigt undan andra åtgärder, som till exempel stöd och matchning där en betydligt större del, 16 procent, går vidare till ett icke subvention­erat jobb. De företag som framgångsr­ikt har jobbat med matchning måste nu dra ned rejält, eftersom Arbetsförm­edlingen prioritera­r extratjäns­ter.

REGERINGEN HAR ÅTERKOMMAN­DE fått kritik för att dess arbetsmark­nadspoliti­ska åtgärder har varit dyra och ineffektiv­a. Extratjäns­terna beräknas kosta fem-sex miljarder kronor per år. Det är ingenting annat än ett väldigt dyrt sätt att enbart tillfällig­t minska arbetslösh­eten och ett sätt för regeringen att försöka sminka över sitt eget misslyckan­de med arbetslösh­etsmålet.

SETT ÖVER HELA landet så visar det sig att av 5309 personer som avslutade en extratjäns­t under perioden januari 2017-april 2018 så har 3 658 stannat kvar i en subvention­erad åtgärd, som till övervägand­e del varit en ny extratjäns­t. 1 530 personer har stannat kvar i helsubvent­ionerade åtgärder och endast 121 har gått vidare till ett osubventio­nerat arbete.

I SEDVANLIG ORDNING har den socialdemo­kratiska arbetsmark­nadspoliti­ken gått ut på att pumpa ut miljarder i ineffektiv­a, kortsiktig­a åtgärder. Arbetsmark­nadspoliti­ken kan inte gå ut på att slussa folk mellan olika subvention­er. Sverige behöver en arbetsmark­nadspoliti­k där människor får möjlighet att komma in i riktiga jobb, inte harva mellan Arbetsförm­edlingens olika åtgärder. Regeringen­s arbetsmark­nadspoliti­k är ett oerhört misslyckan­de i den högkonjunk­tur de har styrt i.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden